A hurrikánoké és a megújuló energiáké volt a főszerep a héten

weather TOPSHOTS Horizontal
This satellite image obtained from the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) shows Hurricane Irma at 1130 UTC on September 6, 2017. Irma slammed into the French Caribbean islands on Wednesday after making landfall in Barbuda, packing ferocious winds and causing major flooding in low-lying areas. As the rare Category Five storm barreled its way across the Caribbean, it brought gusting winds of up to 185 miles per hour (294 kilometers per hour), weather experts said. / AFP PHOTO / NOAA/RAMMB / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NOAA/RAMMB" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Ezen a héten sem maradtunk fontosabb gazdasági események nélkül. Kiderült, hogy a mesterséges intelligencia szerint nem az ember felelős a klímaváltozásért. Összeszedtük, hogyan lehet túljárni a hitelkártyával a bankok eszén. Kiderült az is, hogy melyik a legértékesebb cégbirodalom Magyarországon. Megnéztük azt is, hogy melyik országokban érdemes nyugdíjasnak lenni. A britek belehúztak a megújuló energiák terén és ingyenes napelemekkel segítenének a szociálisan rászorultaknak. Érdekes dolgok derültek ki arról is, hogy az emberek mennyi pénzt költenek az internetes játékokra. Kínában található a legnagyobb vízerőfarm mint méretben, mint kapacitásban jelenleg világelső. Megérkezett az Irma és ennek köszönhetően hatalmasat drágultak a repülőjegyek Floridában. Végezetűl, ünnepélyes keretek között adták át a 250 ezredik Széchenyi Kártyát.
Vágólapra másolva!

Ha betart néhány alapszabályt, akkor túljárhat a bankok eszén a hitelkártyájával

Sokak azt gondolják, hogy a hitelkártya veszélyes dolog és az emberek emiatt kerülnek adóságba. Azonban a BankRáció.hu rámutatott arra, hogy ha az ügyfelek megtanulják használni a kártyájukat, akkor hamar előnyt kovácsolhatnak belőle. A legalapvetőbb dolog, hogy a kártyát, az általa biztosított kedvezmények szerint, csak vásárlásra használják, valamint időben fizessék vissza a a vásárlások összegét.

Forrás: Thinkstock

Abban az esetben ha az ügyfél késik, tényleg komolyabb adóságba eshet, hiszen a bankok nem jótékonysági intézmények, aki pedig nem törleszt pontosan az éves szinten akár 25-30 százalékos kamattal is számolhat. Azonban ha a fenti pontokat betartja a kártyahasználó, akkor sok pénzt spórolhat meg.

Sokat keresnek a légitársaságok a hurrikánszezonon

A Harvey után még el sem kezdődtek a helyreállítások, de máris az ajtón kopogtat az Irma, ami minden idők legnagyobb trópusi vihara a szakértők szerint. Rengeteg ember szeretné egyszerre elhagyni Florida államot, ahol várhatóan a legnagyobb pusztítást végezheti a vihar.

Forrás: AFP/Ho

A megnövekedett kereslet miatt, viszont teljesen elszálltak a jegyárak. Volt olyan járat ahol több ezer dollárral is drágábban adták a jegyeket. A légitársaságok szerint a hiba a jegyárakat kalkuláló algoritmusban van, mert a rendszer nem tudta megfelelően kezelni az egy időben történő rengeteg foglalást. Ez lehet az oka annak, hogy sokan irreálisan nagy repülőjegy árakkal szembesültek.

A britek ingyen napelemet adnának a szociálisan rászorulóknak

Nagy-Britanniában mintegy 160 millió fontos (53 milliárd forint) keretet szánnak arra, hogy ingyen napelemekkel szereljék fel a legszegényebb háztartások otthonait, így csökkentve azok energiaszámláit. A következő öt évben, nagyjából 800 ezer otthont szeretnének ellátni napelemekkel.

A program öt éve alatt várhatóan 1000 munkahely jön létre és a háborús veteránoknak kínálnának a munkalehetőséget. A napelemek felszerelésében sem a bérlőknek, sem a lakástulajdonosoknak nem kellene fizetni, viszont sokat csökkenhetne a rezsiszámla éves szinten.

Kiderült melyik családé Magyarország legnagyobb cégbirodalma

A Forbes összeállított egy listát, melyből megtudhattuk, hogy melyik családoké a legnagyobb és legbefolyásosabb cégbirodalom hazánkban. Az első helyen a Csányi család végzett. A hozzájuk tartozó Bonafarm, KITE Zrt., MCS Vágóhíd Zrt. közös értéke a Forbes becslése szerint 113,4 milliárd forint.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A dobogó második fokát Felcsuti Zsolt az MPF Holding tulajdonosa foglalja el. A csoport által 2003-ban vásárolt Widenta mára a régió legnagyobb csiszolószerszám- és vágókoronggyártójává nőtte ki magát. A Forbes becslése szerint a MPF Holding értéke 112,4 milliárd forint. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Bige László és családja állhat. Hozzájuk tartozik a Nitrogénművek és a NZRT-Trade. A Forbes becslése szerint a két cég értéke 3,4 milliárd forint.

Megmutattuk, hol élhetnek fényűző életet a nyugdíjasok

Malajzia, Vietnám, Mexikó és Kolumbia azok az országok, ahol bárki boldogan töltheti a nyugdíjas éveit, és relatíve nem is kerül sok pénzbe. Malajziában egy jól helyen lévő, több mint 200 négyzetméteres lakás bérleti díja havonta mindössze 700 dollár (180 000 forint). Mexikóban az áram nagyon olcsó. Egy légkondicionált, 140 négyzetméteres tengerparti lakás áramszámlája nagyjából 100 dollár (25 000 forint).

Mekong delta, Vietnám Forrás: Bokán Kata

Vietnámban a telefonszámla korlátlan internettel összesen 3 dollárba (767 forint) kerül. Végezetül Kolumbiában a legolcsóbb az élet egész Dél-Amerikában. Egy mesterszakács bérlése, aki minden este vacsorát főz, összesen 50 000 forintba kerülne hetente.

Őrülten sok pénzt költenek az emberek internetes játékokra

Ugyan a videojátékok világában megszokott, hogy a játékosok pénzt fektetnek be az online világba, azonban néhányan kisebb vagyont is képesek kifizetni azért, hogy egyénibbek legyenek a többi játékosnál.

Club Neverdie, a legdrágább virtuális hely Forrás: Origo

Volt olyan játékos aki 635 000 dollár (163 000 000 forint) fizetett egy virtuális szórakozóhelyért. Mások több tízezer dollárt fizetnek csak azért, hogy a játékbeli karakterüknek máshogy nézzen ki a ruhája, vagy erősebb fegyvert tudjanak használni a játék során.

Kínában található a legnagyobb vízen úszó naperőmű

Kína az utóbbi időben sok pénzt fektet abba, hogy környezettudatosabb országgá váljon. Az országban található vízen úszó naperőmű pedig megmutatja, hogy tényleg komolyan gondolják, hiszen az egész világon, mint kapacitásban, mint pedig méretben a legnagyobbnak számít.

A Kelet-Kínában megépült, megújuló energia termelő több mint 400 hektáron terül el, ami nagyjából 160 futballpálya nagyságának felel meg. A projektet megvalósító Sungrow Power nevű cég közlése szerint, mintegy 120 ezer darab panelből áll a termelőfelület.

Átadták a 250 ezredik Széchenyi Kártyát

Ünnepélyes keretek között adták át a 250 000-ik Széchenyi Kártyát, és az első 100 milliós Széchenyi Kártya igénylésért járó emlékkártyát a KAVOSZ Zrt. és a vállalkozásokat támogató program fennállásának tizenötödik évében.

A kép illusztráció Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A program keretei között, 15 év alatt, 258 ezer létrejött hitelszerződéshez kapcsolódóan, összesen
1841 milliárd forint hitelt adtak. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy a Széchenyi Kártya Program valamennyi hiteltípusában a felvehető maximális hitelkeret 100 millió forintra emelkedik.