Kína illegálisnak nyilvánította az új kriptovalutákat

bitcoin hacker valuta
Vágólapra másolva!
Kína lecsapott a bővűlö kriptovaluta piacra, és betiltotta a további nyilvános kibocsátásokat, és az új digitális pénzek megjelenését is illegálisnak tekinti.
Vágólapra másolva!

Az eset alig egy hónappal azután történt, hogy az amerikai hatóságok vizsgálódni kezdtek a megsokasodott ICO-k (a kriptovaluták nyilvános kbocsátása) kapcsán. Az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) felhívta a kibocsájtók és a befektetők figyelmét, hogy a hatályos amerikai törvények szerint bizonyos esetekben bűncselekményt követhet el az, aki ICO révén fekteti be a pénzét, vagy ilyen módon szerez tőkét vállalata számára. A kriptovaluták szakértői szerint azonban a felügyelet csak azokra a digitális pénzekre pályázik, melyeket a törvény megkerülésének érdekében hoztak létre.

Forrás: AFP/SPL

A Kínai Központi Bank közleményben ítélte el az ICO folyamatot, úgy fogalmaztak, hogy a kialakult pénzügyi rendszert veszélyeztetik az új digitális valuták. A szabályozó egyenesen illegális közösségi finanszírozásnak nevezte az ICO-t, mert véleményük szerint felmerül a csalás és egyéb illegális tevékenységek gyanúja is a kriptovalutákkal kapcsolatban.

Mi az ICO?

A közösségi finanszírozás nem ellenőrzött formája, amit kriptovaluták segítségével zajlik. A folyamat segít pénzt gyűjteni az új kriptovalutát kiadó cég számára. Az ICO-t általában olyan startupok használják akik szeretnék elkerülni a kormány által erősen szabályozott tőkeberuházási folyamatot.

A hírre a bitcoin értéke zuhanni kezdett, azonban egészen biztos, hogy a kínai állam nem a népszerű kriptovalutát támadta az intézkedéssel.

2017-ben az ICO-k által összesen 1,6 milliárd dollár folyt be az új digitális valutákba.

Kínában idén már 65 különböző valutát indítottak útjára és összesen 398 millió dollárral támogatták azokat a befektetők. A kialakuló ICO-lufi miatt az ország a pénzügyi biztonságot akarja előtérbe helyezni.

Becslések szerint az összes befektetett pénz 10 százaléka csalóknak és bűnözőknek megy, és sokszor használják a digitális valutákat pénzmosásra.

Forrás: AFP/Imaginechina/Benjamin Gz

A szankciókra sokan számítottak, hiszen látszott, hogy a folyamat fenntarthatatlan és nem ellenőrzött. A kínai állam azonban később ismét engedélyezheti bizonyos cégek számára az ICO-t, ha sikerül a folyamatot átláthatóbbá, biztonságosabbá és ellenőrzöttebbé tenni.