Az Irma még a Katrina-hurrikánnál is nagyobb károkat okozhat

Harvey hurrikán
A Harvey hurrikán az űrből
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint ma reggel csapott le az Irma névre hallgató hurrikán. A szakértők szerint ez minden idők legerősebb, az Atlanti-óceán fölött kialakult hurrikánja. Az előzetes becslések szerint a pusztítás mértéke meghaladhatja a Katrina által okozott károkat is.
Vágólapra másolva!

A Barclays számításai szerint csak a biztosított károk értéke elérheti a 130 milliárd dollárt. A leginkább veszélyeztetett régió Flordia állam. A hírek hatására zuhanni kezdtek a biztosítók tőzsdei értéke de a fa ára növekedni kezdett, hiszen rengeteg anyagra lesz szükség az újjáépítések során.

Forrás: NASA

Még túl korai megállapítani a vihar pontos elhaladásának útját, de abban az esetben

ha a vihar eléri Miamit akkor a károk meghaladhatják a 200 milliárd dollárt is.

A 2005-ös Katrina hurrikán által okozott biztosított és nem biztosított károk összértéke elérte a 160 milliárd dollárt, de ha most a legrosszabb forgatókönyv következik be, akkor az Irma pusztítása ezt bőven felülmúlhatja. Hasonló hurrikán csapott le Florida államra 1926-ban, ekkor a károk értéke 130 milliárd dollár volt.

Úgy tűnik, hogy a vihar elkerüli a nagyobb olajfinomítókat, ami szerencse, hiszen az augusztus 25-én kezdődött Harvey hurrikán már a finomítók negyedét működésképtelenné tette.