Online is igényelhető a diákhitel

diákhitel igénylés
2017. szeptember 6-tól már kizárólag elektronikus ügyintézéssel is igényelhető diákhitel
Vágólapra másolva!
A Diákhitel Központ szeptember 6-tól bevezeti a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokon alapuló, elektronikus aláírással történő szerződéskötést. Az e-aláírás bevezetésével lehetővé válik, hogy a teljes ügyintézési folyamat online lebonyolítható legyen. Természetesen a hagyományos ügyintézési módok megmaradnak, de a továbbiakban nincs feltétlenül szükség személyes megjelenésre vagy papír alapú dokumentumok leadására – adott tájékoztatást a Diákhitel Központ Zrt.
Vágólapra másolva!

A Diákhitel Központ Zrt. felett tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bernáth Tamás szerint, mérföldkőnek tekinthető az elektronikus aláírással történő hiteligénylés bevezetése. Az elektronikus azonosítást és e-aláírást fejlesztő Nemzeti Infokommunikációs Zrt. vezetője pedig azt emelte ki: a fejlesztés többet takar mint egy műszaki megoldás megvalósítását, és része annak a társadalmi átalakulásnak, melyet a technológia fejlődése magával hoz.

A Neptunból kell igényelni

Az online hiteligénylés a Neptun tanulmányi rendszerből indítható, majd a Diákhitel Direkt felületén folytatódik. A legtöbb adatot a rendszer az összeköttetés miatt automatikusan átemeli a tanulmányi rendszerből.

Így az igénylő felületen lényegében csak a hitelre vonatkozó egyedi adatokat kell megadni, úgymint a hitelösszeg nagysága és más jellemzői.

A folyamat egy további felületen folytatódik, ahol az ügyfélnek el kell végeznie a személyazonosítást, ügyfélkapus belépési kódját használva.

A sikeres azonosítás után, a Diákhitel Direkt felületén történik meg az „elektronikus aláírás".

A teljes folyamatra mindössze pár percet kell a felsőoktatásban tanulónak szánnia. A lebonyolítás alatt semmilyen dokumentumot nem kell elektronikus változatban beküldenie vagy mellékletként csatolnia az igénylőnek.

2017. szeptember 6-tól már kizárólag elektronikus ügyintézéssel is igényelhető diákhitel Forrás: 123RF

Október 15-ig folyósítanak

Nem változtak idén a felvehető hitelösszegek.

A szabadon felhasználható Diákhitel1 esetében, képzési formától függetlenül 15, 21, 25, 30, 40 vagy 50 ezer forint igényelhető havonta.

Ezek az összegek bármire fordíthatók, amire a hallgatónak szüksége van sikeres tanulmányaihoz. Albérleti díj is fizethető abból, de akár laptop is vásárolható.

A Diákhitel2 kizárólag képzési díj kiegyenlítésére fordítható.

A közlemény szerint, a szeptember 15-ig leadott hitelkérelmekre vonatkozóan, október 15-ig megtörténik a folyósítás, amennyiben minden rendben van azokkal. A Diákhitel1 esetében a hallgató bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében az intézményhez érkezik az összeg.

Az elektronikus szerződéskötés bevezetése mellett, a hallgatók változatlanul igénybe vehetik a hagyományos ügyintézési módokat is.