A Csányi családé a legértékesebb cégbirodalom

Csányi Sándor OTP elnök vezérigazgató, MLSZ elnök és vadász
Vágólapra másolva!
A Forbes legfrissebb száma Magyarország legnagyobb családi cégbirodalmait listázza. A rangsor élén a Csányi család áll, a második helyre Felcsuti Zsolt került, akit Bige László követ.
Vágólapra másolva!

A Forbes legújabb számából kiderül, hogy Csányi Sándor és családja vezeti a legsikeresebb családi vállalkozást hazánkban. A család agrárbirodalma folyamatosan terjeszkedik, közben a Bonafarm csoportszintű adózás előtti nyeresége idén is tovább csökkent (az agrártámogatások átszabása miatt). A család a tervek szerint a következő évtizedekben is több százmillió forintot fektetne be.

Csányi Sándor, az OTP elnök -vezérigazgatója Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Csányi családhoz tartozó Bonafarm, KITE Zrt., MCS Vágóhíd Zrt. közös értéke a Forbes becslése szerint 113,4 milliárd forint.

A második helyen lévő Felcsuti Zsolt az MPF Holding tulajdonosa idén már Iránba is szállít csiszolószerszámokat a cég magyar és kínai gyáraiból. A csoport által 2003-ban vásárolt Widenta mára a régió legnagyobb csiszolószerszám- és vágókoronggyártójává nőtte ki magát. A cég azóta tovább terjeszkedik és már vegyipari érdekeltségei is vannak.

A Forbes becslése szerint a MPF Holding értéke 112,4 milliárd forint.

A harmadik helyen álló Bige László és családja tavaly az első helyen végeztek, az érdekeltségükbe tartozó Nitrogénművek nagyszabású fejlesztési projektbe vágott bele. A piacon viszont nőtt a konkurenseik száma is. A cég adózás előtti nyeresége egy év alatt négymilliárddal csökkent, hiszen az előző évi verseny miatt lejjebb mentek az árak. A fejlesztések után nagy kérdés, hogy mekkora dobásra lesz képes a cég külföldön.

A Forbes becslése szerint a Nitrogénművek és a NZRT-Trade értéke 73,4 milliárd forint.