Töretlen a panellakások népszerűsége a fővárosi ingatlanpiacon

lakás lakóhely panel panellakás lakáshitel lakás hitel
Győr, 2013. november 26. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöld Beruházási Rendszer "Klímabarát Otthon" Panel II. alprogramba tartozó Déry Tibor utcai felújítás előtt álló (b) és már felújított (j) panelházak Győrben 2013. november 26-án. Ezen a napon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik a panelfelújítási program, és mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következő időben. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Két-három szobás, zöld környezetben lévő, kiváló közlekedési csatlakozásokkal rendelkező lakásokat keresnek a leginkább Budapesten. Természetesen mindenki a lehető legolcsóbban szeretné a számára megfelelő lakást megvásárolni, és nagyobb arányú alkuk is előfordulhatnak a megállapodások létrejöttében. A családi házak közül a három szobás otthonok a legkelendőbbek – áll a Balla Ingatlan elemzésében.
Vágólapra másolva!

Észak-Budán panelból is a nagyobb alapterületű lakásokat keresik a vásárlók mint a Duna másik oldalán. A III. kerületben a kettő és három szobás, átlagosan 60-68 négyzetméteres házgyári lakások a legkelendőbbek. Észak-Pesten már a másfél szobás lakások is könnyen értékesíthetők, a külsőbb kerületekben pedig a garzonokat is sokan keresik.

Három szoba fölé ritkán mennek a vásárlók

A bel-budai részeken is jellemzően két-háromszobás, legfeljebb második emeleti lakásokat keresnek a vásárlók. Ritkán vásárolnak négyszobás lakásokat, és ez a teljes budapesti lakáspiacra érvényes megállapítás. Jól fogynak viszont a panellakások. Ugyan kerületenként eltérő arányban, de a vevők szívesen vásárolják a másfél szobás lakásokat.

Különösen keresettek a két- vagy háromszobás lakások, illetve az egy vagy két félszobával félszobával rendelkező lakások.

A 28-30 négyzetméteres garzonokat a VII., VIII. és IX. kerületekben különösen kedveltek, de ilyen lakásokra nagy a kereslet a XIX. és XX. kerületekben is.

Az egyszobás lakásokat annak ellenére keresik, hogy sokszor felújításra szoruló állapotban vannak, négyzetméteráraik pedig magasabbak a nagyobb lakásokhoz képest.

A háromszobásnál nagyobb lakásokat csak abban az esetben vásárolják, ha azok viszonylag egyszerűen kettéoszthatók.

Keresettek a budapesti panellakások a fővárosban ingatlant vásárlók körében Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Családi házaknál beleférhet plusz egy szoba is

A családi házaknál már nagyobb méretű, 100-200 négyzetméteres alapterületű ingatlanok iránt is van kereslet. Ez általában a nappali mellett további három szobát jelent.

Különösen a XVII. kerületben népszerűek az egyszintes, szép környezetben lévő ingatlanok.

De kelendők az új építésű iker vagy családi házak is, ahogy az 1960-as években épült kockaházak iránt is érzékelhető a kereslet.

25-35 millió forint közötti összeget szán a legtöbb családi házas vevő az új ingatlanára. A XIX. és XX. kerületben viszont 20 millió forintnál többet nem kívánnak a vevők a vásárlásra áldozni,

ami irreális elképzelés a 30 millió fölötti kínálati árakhoz képest.

Hasonlóan irreális vevői elképzelésekkel találkozni az agglomerációban. Szigetszentmiklóson átlagosan 15 millióért keresgélnek, de ez az értékesítési árak legalsó határa. Az ingatlanszakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy

az árak szórása településen belül is jelentős, akár 25-30 százalékos is lehet.

A különbséget általában a jobb közlekedés jelenti. A szakemberek ugyanakkor megjegyzik: nem csak a vásárlókra jellemző, hogy gyakran a reális piaci áraknál jóval olcsóbban kívánnak adott típusú ingatlant vásárolni, az eladók is gyakran túlárazzak eladóvá vált lakásukat vagy lakóházukat.