Nyolc dolog, amit nők találtak fel

Dr. Shirley Ann Jackson
On Thursday, May 19 in the East Room of the White House, President Barack Obama awarded the National Medal of Science to Dr. Shirley Ann Jackson, Rensselaer Polytechnic Institute, NY. (Photo by Cheriss May/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Ha találmányokról van szó, Nikola Tesla vagy Leonardo da Vinci neve merül fel, de mi van Mary Andersonnal vagy Ann Tsukamotóval? Talán a nevük még nem ismerős, de a találmányaik ma már a hétköznapok részei.
Vágólapra másolva!

Férfi tudósaink és feltalálóink mellett sok olyan nőre is büszke lehet az emberiség, akinek nevét nem emlegetik minden nap, azonban találmányaik nem csak a hétköznapokat könnyítették meg, hanem forradalmasították a számítógépek működését, vagy a mai napig életeket mentenek.

Grace Hopper: számítógépes szoftver

Miután csatlakozott az Egyesült Államok haditengerészetéhez a második világháború idején,

Grace Hopper ellentengernagy kezdett el dolgozni egy új számítógépen, amit Mark 1-nek hívtak.

Hopper az 1950-es években már a számítógépes programozás élvonalában szerepelt. Neki köszönhető az a fordítóprogram, ami az utasításokat kódokká alakította át. Ezt már a többi számítógép is képes volt olvasni, gyorsabbá és hatékonyabbá téve a gépeket, ez pedig forradalmasította számítógépek működését.

Grace M. Hopper Forrás: United States Navy/James S. Davis

Grace egyébként segített népszerűsíteni a „de-bugging" kifejezést – miután egy molylepkét eltávolított a számítógép belsejéből. Ezt a kifejezést a mai napig használjuk a hibamentesítések során.

„Csodálatos Grace", ahogy sokan ismerték, továbbra is számítógépekkel dolgozott, amíg vissza nem vonult 79 évesen, mint a legidősebb szolgálatot teljesítő tiszt.

Dr. Shirley Ann Jackson: hívásazonosítás és hívásvárakoztatás

Dr. Shirley Ann Jackson egy amerikai elméleti fizikus, akinek az 1970-es évek kutatásai nyomán lehetővé vált a hívásazonosítás és a hívásvárakoztatás.

Shirley Ann Jackson Barack Obama elnök mellett. Forrás: NurPhoto/Cheriss May

Telekommunikációs felfeldezései hozzásegítettek a hordozható faxok, az optikai kábelek és a napelemek kifejlesztését.

Ő az első afro-amerikai nő, aki PhD-t szerzett a Massachusetts Institute of Technology egyetemen, és az első afro-amerikai nő, aki egy kutatóegyetem élére került.

Mary Anderson: ablaktörlő lapát

Mary Anderson 1903-ban egy téli napon New Yorkba látogatva figyelt fel arra, hogy a sofőröknek minden alkalommal ki kellett nyitniuk az ablakot, hogy letöröljék a havat a szélvédőről, és ilyenkor a hideg beszökött az utastérbe.

Anderson elkezdte rajzolni a gumiabroncsot felhasználó megoldását, amit akár az autó belsejéből is lehetett mozgatni, végül 1903-ban szabadalmaztatta a készülékét.

A találmány azonban sikertelen volt az autógyártókkal szemben, akik úgy vélték, hogy ez a megoldás elvonja a járművezetők figyelmét. Anderson soha nem profitált a találmányából, még azután sem, hogy az ablaktörlő ma már alapfelszereltség az autókon.

Olga D. González-Sanabria és a Nemzetközi Űrállomás akkumulátorai

Olga D. González-Sanabria hosszú életciklusú nikkel-hidrogén akkumulátora segíti a Nemzetközi Űrállomást.

Olga D. González-Sanabria Forrás: NASA/Wikimedia Commons

A feltaláló hölgy eredetileg Puerto Ricóból származik, és olyan technológiát fejlesztett ki, ami az 1980-as években segített létrehozni az akkumulátorokat. Jelenleg a NASA Glenn Kutatóközpontjának mérnöki igazgatója.

Josephine Cochrane: mosogatógép

Az ismert előadóművész, Josephine Cochrane olyan gépet akart, ami képes gyorsabban elmosogatni, és kevésbé valószínű, hogy eltöri a tányérokat.

A gépe egy kerekes motor forgatott egy rézkazánon belül: ez volt az első automata mosogatógép, ami víznyomással működött.

Alkoholista férje halála után komoly adósságot hagyott hátra, amely arra ösztönözte, hogy szabadalmaztassa a találmányát 1886-ban, majd megnyissa a saját gyárát.

Marie Van Brittan Brown: otthoni biztonsági rendszer

Nővérként, aki gyakran volt egyedül otthon, Marie Van Brittan Brown olyan ötlettel ált elő, ami biztonságosabbá teheti otthonát.

Férjével, Alberttel közösen kifejlesztették az első otthoni biztonsági rendszert az 1960-as években,

ekkor ugyanis a bűnözési arány megemelkedett, és a rendőrség csak lassan reagált a bejelentésekre.

Az eszköz meglehetősen bonyolult volt: egy olyan kamerával szerelték fel, amit motor hajtott, és fel-le mozgott az ajtónál, hogy kilásson a kukucskálón.

A hálószobában lévő monitort szintén riasztójelzővel látták el.

Stephanie Kwolek: kevlár

Kwolek kémikusként találta fel a könnyű szálakat, a kevlárt, amely a golyóálló mellényeket és a testpáncélokat behálózza.

Stephanie Kwolek Forrás: Chemical Heritage Foundation/Wikimedia Commons

Az 1965-ös felfedezés óta az acélnál ötször erősebb anyag rengeteg életet mentett meg, és naponta milliók használják.

A kevlár azóta számos területen terjedt el, megtalálható a háztartási kesztyűkben, mobiltelefonokban, repülőgépekben és függőhidakban is.

Elizabeth Magie: Monopoly társasjáték

Bár sokan Charles Darrow-nak tulajdonítják a történelem legkedveltebb társasjátékát, de a szabályokat valójában Elizabeth Magie találta ki.

Maggie a kapitalizmus problémáit akarta bemutatni egy olyan innovatív játékkal, ahol a játékosok játékpénzzel kereskedhetnek és tehetnek szert vagyonra.

Monopoly Forrás: William Warby

Az eredeti terméket 1904-ben szabadalmaztatta Landlord's Game, vagyis Földbirtokosok Játéka néven.

A ma ismert társasjátékot 1935-ben dobta piacra a Parker Brothers, akik, - miután rájöttek, hogy Darrow nem az eredeti feltaláló - 500 dollárért megvették Magie szabadalmát, amit jelentősen átformáltak.