Nem jár akármikor fizetés nélküli szabadság

álom szabadság félelm gátlások leküzdése Utazás: az emberi agy és lélek fejlesztője
Vágólapra másolva!
A fizetés nélküli szabadság első pillantásra rendkívül vonzó és hívogató lehetőség. Hiszen kérünk egy évet, ami alatt kialakíthatjuk saját vállalkozásunkat, megírjuk azt a könyvet, amit már régen tervezünk, vagy egyszerűen tanulunk. Aztán visszatérünk, és vagy megy minden a régiben, vagy újratárgyaljuk a helyzetünket.
Vágólapra másolva!

A dolog nem ennyire egyszerű. A fizetés nélküli szabadság szabályozása meglehetősen szűken veszi a lehetőségeket, tulajdonképpen csak gondozásra hivatkozva kell azt kiadja a munkáltató. Ezek szerint a munkavállaló

a gyermeke harmadik életéve betöltéséig jogosult erre, illetve a gyerek tizedik évéig a gyes vagy gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt

- sorolja az adozona.hu szakértője.

Éljen a fizetés nélküli szabadság Forrás: Thinkstock

Szintén köteles a munkáltató kiadni a fizetés nélküli szabadságot, ha a munkavállalónak hozzátartozója tartós személyes ápolásra szorul. Ez esetben az ápolás idejére, de legfeljebb két évre jár a fizetés nélküli szabadság. A tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa kell igazolja.

A munkavállalónak fizetés nélküli szabadság jár a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés tartamára is.

A fentieken túlmenően természetesen lehetőség van arra, hogy a felek fizetés nélküli szabadságban állapodjanak meg, vagyis akár könyvírás, vállalkozás, akár a sportoló vagy művész gyerek menedzselése miatt. Ám ezek a megállapodások minden esetben kölcsönösen szabadon eldönthetők, vagyis a munkaadót nem lehet kötelezni arra, hogy ebbe bele is menjen. Ha pedig nemet mond, nem marad más, mint a felmondás.