A brit McDonald’s dolgozói is sztrájkoltak hétfőn

mcdonalds sign fast food corporation sky blue restaurant hamburger drive symbol mcdonald burger red business yellow store brand emblem chain macdonald outside everyday mcdrive
52229862 - classic mcdonald's sign with blue sky.
Vágólapra másolva!
Hétfőn az Egyesült Államok mellett már az Egyesült Királyságban is sztrájkba kezdtek a dolgozók a gyorsétterem lánc ellen – egy cambridge-i és egy londoni étteremben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gyorséttermi lánc először szembesül munkavállalói sztrájkkal Nagy-Britanniában. Hétfőn két étteremben is sztrájkoltak a nulla órás szerződések ellen.

A szabályok értelmében ugyanis a munkáltatót nem kényszeríti, hogy minimális munkaidőt biztosítson, azonban a munkavállalónak kötelező elfogadnia bármilyen munkabeosztási ajánlatot.

Ian Hodson a Bakers Food and Allied Workers Union elnöke hívta össze a sztrájkot.

– írta Twitter üzenetében. A munkavállalók a 10 eurós minimálbér és a helyi sérelmeik ellen is sztrájkoltak.

Ugyanakkor a McDonald's hétfő reggel azt mondta a CNBC-nek, hogy a tiltakozás kizárólag belső panasztétellel kapcsolatos, és nem a fizetés vagy a szerződések ellen szól.

McDonald's Forrás: Origo

„Amint azt idén áprilisban is bejelentettük, franchise partnereinkkel együttműködve biztosítjuk a dolgozóink számára a garantált óraszerződések lehetőségét, és 2017 végéig minden éttermünkre kiterjesztjük ezt. A McDonald's UK és franchise partnerei 2016 áprilisa óta három fizetésemelést hajtottak végre, az átlagos órabérek 15 százalékkal emelkedtek" – nyilatkozta a brit McDonald's vezetése.

A vállalat garantált óraszerződései ellenére az alkalmazottak 86 százaléka – saját döntésük szerint –rugalmas óraszerződést tart fent. A McDonald's 1270 éteremmel rendelkezik az Egyesült Királyságban.

McDonald's Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Eközben szeptember negyedikén – vagyis az amerikai Munka Napján – az Egyesült Államokban már országosan is sztrájkoltak az éttermi dolgozók. A McDonald's szakácsai és pénztárosai a Burger King és más hasonló éttermi kollégáikkal karöltve óránként 15 dolláros minimálbért kérnek – jelentette a CBS Boston.