Tíz éve nem volt ilyen az Északi-tengeren

Skócia, Bp olajfúrótorony, Északi-Tenger
A picture shows section of the BP ETAP (Eastern Trough Area Project) oil platform in the North Sea, around 100 miles east of Aberdeen, Scotland on February 24, 2014. The British cabinet will meet in Scotland for only the third time in history to announce plans for the country's oil industry, which it warns will decline if Scots vote for independence. The fate of North Sea oil revenues will be a key issue ahead of the September 18 referendum to decide whether Scotland will end its 300-year-old union with England, and is expected to be the focus of Prime Minister David Cameron's cabinet meeting. AFP PHOTO / POOL / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Egy évtizede nem látott jó éve lehet a brit olajiparnak az Északi-tengeren, ahogy egyre több új projekt kezd el üzemelni 2017-ben. A 2018 utáni jövőkép azonban borúsabb, mivel lassan elkezdenek beütni az alacsony olajár kellemetlen hatásai.
Vágólapra másolva!

Ebben az évben 14 új olajkitermelő projektet indít el Nagy-Britannia az Északi-tengeren, melyek együtt napi 230 ezer hordós csúcsteljesítménnyel pöröghetnek – írja a Bloomberg a Wood Mackenzie adatai alapján.

Erre a léptékre pedig 2007 óta nem volt példa. Mindez azt jelenti, hogy

kezdenek kifizetődni azok a beruházások, melyeket még akkor hajtottak végre az olajszektorban, amikor a nyersanyag még a hordónkénti 100 dollár fölötti szinteken állt.

A Wood Mackenzie szakértője, Mhairidh Evans is kiemelte, az idei év teljesítménye egyértelműen a 2010 és 2014 közti lendületes beruházási ütemnek köszönhető.

Ráadásul több évnyi lejtmenet után a brit olajkitermelés az elmúlt időszakban szépen visszapattant, még annak ellenére is, hogy a nyersolaj árfolyama lement 50 dollár alá. Miközben pedig az iparág vezetői ezen a héten a skóciai Aberdeenben ülnek össze, hogy megvitassák a kilátásokat, az északi-tengeri kitermelés egyelőre elég jól teljesít. A feltárások folyamatosan pörögnek, és olyan üzletek születnek, mint az A.P Moller-Maesk olajüzletágának 7 milliárdos felvásárlása.

A Brent típusú olaj ára 2014 eleje óta Forrás: Investing.com

Mindazonáltal a 2018-on túli kilátásokat erősen beárnyékolja, hogy az olajár beszakadását követően jelentősen visszaesett a beruházási aktivitás. A 2017-es év az utolsó ugyanis, amikor még beérnek azok a projektek, melyeket a magas olajár korszakában indítottak el – hangsúlyozta Evans.

A Wood Mackenzie úgy számol, hogy a britek a térségben nagyjából átlagosan 1,9 millió hordónyi olajat és gázt termelnek majd ki 2018-ban.

Az idei új területek a teljes mennyiségnek nagyjából 12 százalékát adhatják.

Ebben az évben egyébként már nyolc új területen indult be a termelés, melyek együttes becsült csúcsteljesítménye napi 140 ezer hordó. Noha a lendület még kitart, a növekedés 2018 után megállhat a korábban említett, 2014 utáni visszaesés miatt. Az iparág szereplői mindeközben arra figyelmeztetnek, hogy sürgősen biztosítani kell a kellő tőkét a következő időszak új projektjeihez Nagy-Britanniában. Ellenkező esetben ugyanis a 2020 utáni korszakban látványosan beszakadhat a kitermelés.