Egyre többen vesznek új autót

2017.09.01. 15:47

Suzukiból adtak el a legtöbbet, de sokan választottak Fordot, Opelt és Skodát is. Az előző év azonos időszakához képest 24,2 százalékkal több, vagyis 8912 új autót helyeztek forgalomba augusztusban.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte szerint az adatok azt mutatják, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése, arányuk már megközelítette a 40 százalékot.

A kis haszonjármű (vagyis a 3,5 tonna súly alatti járművek) piac augusztusi, 29,1 százalékos visszaesése a tavalyi magas bázissal magyarázható, a közben beszüntetett növekedési hitelprogram hatása jelentős volt - közölte az egyesület közleményében.

A nagy haszonjárműveknél (vagyis a teherautóknál, pótkocsiknál) az év eleji visszaesés megfordult és 9,9 százalékos növekedést mutat az első nyolc havi adat.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

Motort kevesen vesznek annak ellenére, hogy a január-augusztusi időszakban 5,7 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett motorok száma tavalyhoz képest. Az egyesület szerint fontos lenne a robogók azonosítása és a regisztrációs adó kiigazítása, valamint könnyíteni kellene a robogókhoz szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzését.

A nehézpótkocsik forgalmazásának piaca 20 százalékkal nőtt tavaly, és a bővülés idén is folytatódott. Mindez az alacsony piaci kamatoknak, illetve a megnövekedett fuvarmegbízásoknak, és az új piaci szereplők megjelenésének köszönhető - áll az MGE közleményében.

A Carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsi típusok közül az év első nyolc hónapjában a legtöbbet, 9408-at Suzukiból adtak el, Ford autókból 7128, Opelből 6534, Skodából 6291, Toyotából pedig 5236 kelt el. Az előző év azonos időszakában is a Suzuki állt az élen, a második helyen azonban az Opel volt, míg a harmadik, illetve a negyedik helyet a Ford, illetve a Skoda szerezte meg.