112 önkormányzati óvoda és konyha újul meg

gyerekek, gyermekétkeztetés
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok ebédelnek a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A kormány kiemelt célja, hogy hazánk minél inkább családbarát országgá váljon. Ezért minden lehetséges költségvetési forrással támogatja a kötelező óvodai nevelést és az egyre több gyermekre kiterjedő, ingyenes étkeztetés feltételeinek biztosítását – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy 2014-től kezdődően közel száz önkormányzat, mintegy 4,3 milliárd forintos támogatásban részesült. Ennek köszönhetően több mint 3000 új férőhely jött létre az önkormányzati óvodákban és 300 konyha újult meg.
Vágólapra másolva!

Óvodafejlesztésre összesen 2,5 milliárd forint állt rendelkezésre a szaktárca tájékoztatása szerint, melynek egy része uniós forrás. A keretösszegre 500 millió forint értékben érkeztek be intézményi pályázatok.

Ez az összeg 12 települési intézmény megújulásának és 500 új férőhely kialakításának költségeit fedezi.

A kormány a fennmaradó összeg egy részét a mini bölcsődék létrehozására fordítja, a konyhafejlesztés korábbi keretét pedig 1,8 milliárd forintra emelte.

Ösztönzik a gyermekvállalást és támogatják a gyermeknevelést

Az óvodai nevelésben való részvétel három éves kortól kötelező Magyarországon. A kormányzat egyik célja, hogy minél több kisgyermek számára biztosítsa az ingyenes étkezési lehetőséget, amivel a szülők terheinek csökkentéséhez járul hozzá az állam.

Ennek része az is, hogy az önkormányzati intézmények konyhái mind kapacitás, mind színvonal tekintetében, megfeleljenek a kívánalmaknak.

Nőhet az önkormányzati óvodák férőhelyeinek száma és 112 gyermekétkeztetést ellátó konyha újulhat meg Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A települések idén is tavasszal pályázhattak a férőhelyek számának bővítését és a gyermekétkeztetés feltételeinek javítását lehetővé tevő forrásokra. A pályázható összegek átcsoportosításának következtében, a nyertes pályázatok intézményei mellett,

további 100, óvodai gyermekétkeztetést ellátó konyha átalakítása kezdődhet meg.

A miniszter kiemelte: ezzel a költségvetés összesen 3 milliárd forinttal járul hozzá a gyermekneveléshez kapcsolódó intézmények megújulásához.