Az export növekedési indexe nem változott, az importé nőtt június hónapban

2017.09.01. 10:36

A vártnál nagyobb mértékben, 7,2 százalékkal nőtt az import június hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest, miközben az export növekedési üteme nem változott – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tavaly 1150 milliárd euró után, idén 998 millió euró lett a kereskedelem hatodik havi többlete, ez pedig egyben a második legmagasabb értéket is jelenti.

Júniusban az export 9 824 milliárd, az import 7 826 milliárd eurót tett ki. A kivitel értéke 376 millió, a behozatal 528 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a KSH. Kevesebb gép és szállítóeszköz volt a kivitelben mint tavaly júniusban, legjobban a feldolgozott termékek exportja növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest (+ 9,6 százalék), és nőtt az élelmiszerek külforgalmi értéke is, 10,4 százalékkal.

Nőtt az energiaimport és emelkedett az EU-n kívül behozatal mértéke

Mintegy 20 százalékkal nőtt az energiahordozók importvolumene az idei év júniusában. A kőolaj és földgáztermékek behozatala csaknem felével nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Ugyanakkor tizedével kevesebb villamos energia érkezett az országba, és csökkent a természetes és mesterséges gáz importja is.

Mind a kivitel, mind a bevitel értéke emelkedett az Európai Uniós tagállamokkal folytatott kereskedelemben. Az export 79 százaléka, az import 77 százaléka ebben a viszonylatban valósult meg.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben 1,9 százalékkal nőtt a kivitel többlete, miközben a behozatalé 15 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a vonatkozásban 181 millió eurós romlást mutat, melyhez 50 millió eurós aktívum társul.

Jelentősen nőtt az élelmiszerek exportja az idei év júniusábanForrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Villamos gépekből, vegyi anyagokból érkezett több

Tizedével emelkedett a villamos gépek és műszerek importja, különösen az integrált áramkörök védelmére szolgáló eszközökből érkezett sok június hónapban az országba. Katalizátorok, növényvédő szerek és más vegyi termékek is hozzájárultak az import növekedéséhez, az ilyen típusú termékekből harmadával nőtt a behozatal. Élelmiszerekből, italokból, dohánytermékekből pedig 7,4 százalékkal exportáltunk többet, mellyel szemben 9,9 százalékos importnövekmény áll.

2017 első félévnek mérlege szerint, a kivitel volumene 7 százalékkal, a behozatalé 8,8 százalékkal emelkedett a tavalyi év első féléves mértékéhez képest.