Az egykori gyerekmunkás ma milliókat érő céget vezet

Sütizz cukrászda sütemény süti
Magyar ízlés ihlette francia jellegű édességek
Vágólapra másolva!
Cleusa Maria da Silva ma már multimilliomos, és Brazília egyik legfelkapottabb cukrászdaláncának alapítója. Az 51 éves Cleusa Maria azonban közel sem gazdag családban kezdte életét, tizenévesen már napszámosként dolgozott, hogy besegítsen megözvegyült édesanyjának és testvéreinek.
Vágólapra másolva!

Cleusa Maria már kilencévesen besegített a családnak az általuk művelt földön, azonban édesapja halála után anyjával és kilenc testvérével visszaköltöztek a nagymamájához.

Édesanyjával együtt minden nap tíz órát dolgozott napszámosként a közeli termőföldeken,

hogy segítsen eltartani testvéreit.

Öt éven keresztül dolgozott napszámosként, amikor is elhatározta, hogy változtat életén, és komoly kockázatot vállal.

Ekkor kezdődött a ma már milliókat érő cég, a Sodie Doces útja. Otthagyván a vidéket Sao Paolóba költözött, Brazília legnagyobb városába, ahol szobalányként helyezkedett el. Munkaadói házában élt, ahol havonta csak két szabadnapot kapott, és a teljes fizetését elküldte édesanyjának, aki még mindig a földeken dolgozott.

Cukornádmezőn dolgozók Forrás: AFP/Erika Santelices

Az egyik szélsőséget felváltotta egy másik. Otthagytam egy kétszobás házat, hogy egy olyan gazdag családdal éljek, akik csak hárman voltak, mégis kilenc szolgálójuk volt – mondta Cleusa Maria a BBC-nek.

Később jelentkezett felnőtt oktatásra

– amit a gyerekmunka miatt korábban nem tehetett meg – és hamarosan már recepciósként dolgozott tovább. Visszaköltözött Sao Paulo államba, édesanyja közelébe, és egy műszaki felszerelést gyártó üzemben helyezkedett el.

1995-ben váratlan fordulat ált be az életében, főnöke felesége megkérte, hogy süssön egy 35 kilós tortát.

Az eredménnyel nagyon elégedettek voltak, ajándékba kapott egy mixert, valamint beajánlotta őt a saját ügyfeleinek. Ezután Cleusa Maria nappal a gyárban dolgozott, éjjel pedig sütött, miközben elvált nőként nevelte kislányát.

Két évvel később, testvére segítségével nyitott egy kis üzletet Sensacoes Doces néven, ami Édes Dolgokat jelent magyarul. Az ezt követő években kemény munka folyt, de tíz évvel később már 4 üzletre bővült a Sensacoes Doces.

Az egyik állandó vásárló javasolta Cleusa Mariának, hogy kiterjeszthetné üzletét a franchise modell segítségével.

Illusztráció Forrás: Szende Gabriella

Miután megnyitotta a 74. üzletét, kiderült, hogy a Nestlé élelmiszeróriás már regisztrálta a Sensacoes Doces nevet. Négy hónappal később átnevezte az egész üzletláncot Sodie Doces-ra (Édes Sodie), ami gyermekei, Sofia és Diego keresztnevéből alkotott. A névváltozással új logó készült, és az összes üzletnél módosítani kellett, amit Cleusa Maria saját maga fizetett ki.

Ennek következtében a Sodie Doces nem termelt nyereséget négy éven keresztül, de a cég megtartotta hitelképességét, és egy üzletet sem kellett bezárniuk.

Cukornádmező Forrás: AFP/Pedro Pardo

Húsz évvel az első üzlet megnyitása után Sodie Doces-hoz már 300 üzlet tartozott Brazília tizenhárom államában, és több mint 200 millió reál (16 milliárd forint) az éves forgalma. A torták ára 43 és 74 reál (3500 és 6000 forint) között mozog.

Ahhoz, hogy valaki egy Sodie Doces üzletet nyithasson, 400 ezer reált (32 millió forint) kell befektetnie, valamint tizenöt alkalmazottat kell foglalkoztatnia.

Luis Henrique Stockler, a brazil franchise-szektor szakértője szerint a Sodie Doces átment a piac összes tesztjén.