Történelmi csúcson a magyar foglalkoztatottság

2017.08.30. 11:03

Kedvező adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a magyar foglalkoztatottságról. Ebből az derül ki, hogy történelmi csúcson van a munkavállalók száma, míg a munkanélküliség úgy csökkent 4,2 százalékra, hogy egyre kevesebb a közmunkás.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a foglalkoztatottságra és munkanélküliségre vonatkozó gyorsjelentéseit.

Ebből kiderül, hogy a 2017. május–júliusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 434 ezer fő volt.

Ez 62 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, ami 1,4 százalékos növekedés.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája kiemelkedően magas, 68,3 százalékra emelkedett.

Fontos megemlíteni, hogy az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 107 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 40 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig 5 ezer fővel csökkent.

Egyre többen dolgoznak MagyarországonFotó: Marton Szilvia - Origo

A 20–64 éves korcsoport esetében az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta

a férfiaknál 81,5, a nőknél 65,7 százalék.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője azt emelte ki, hogy az évek óta fokozatosan emelkedő aktivitási ráta növekedését az idei jelentős béremelkedés is erősítette, amely főként az alacsonyabb keresetűeket érinthette.

Nagyon alacsony a munkanélküliség

A 2017. május–júliusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 35 ezer fővel, 193 ezerre csökkent.

Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta már csak 4,2 százalék.

A 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 10,9 százalék, ebben az időszakban a munkanélküliek közel egyötöde ebből a korcsoportból került ki.

A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak körében a munkanélküliség 3,7 százalékra mérséklődött.

Töretlenül csökken a munkanélküliek számaForrás: Takarékbank, KSH

Az adatokból az is kiderül, hogy munkanélküliség átlagos időtartama 16,7 hónap volt. A munkanélküliek 43,3 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

Mikula Péter, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatottak száma a nyár végére megközelítheti a 4,5 millió főt. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár végére 3,7 százalékig csökkenhet a munkanélküliségi ráta, míg éves átlagban 4,1 százalék lehet az arány.