Dánia végleg kiszáll az olajból

energia megújuló szélerőmű környezetvédelem
A wind farm of 30 turbines is inaugurated on September 11, 2015 in Chatres, eastern France, making this site the 3rd biggest farm in France and putting the region of Champagne-Ardenne at the forefront of the renewable energy. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Vágólapra másolva!
Dánia újabb jelét adta annak, hogy az olaj korszaka lassan véget ér. Az országban ugyanis egyre nagyobb lendülettel értékesítik az olaj- és gázüzletágakat.
Vágólapra másolva!

Dánia még egy lépést tett annak irányába, hogy fogadalmához hűen 2050-re teljesen kiszálljon a fosszilis energiahordozókból, ahogy nemrég kiderült, a dán A.P. Moller-Maersk eladja az egykor stratégiai fontossággal bíró olaj- és gázüzletágát a francia Totalnak. A 7,45 milliárd dolláros üzletet 2018-ra bonyolíthatják le, ha megkapnak minden szabályozói hozzájárulást – írja a Bloomberg.

A Maersk lépése ráadásul mindössze három hónappal azt követően történt, hogy a Dong Energy eladta az északi-tengeri olaj- és gázkitermelő üzletét a német Ineosnak.

A friss üzletet egyébként a kormány és a szakszervezetek egyaránt támogatják,

de még a nacionalista Dán Néppárt sem tiltakozott.

Olajjal a megújulókért

A helyzet iróniája, hogy Dániának éppen azért lesz szüksége a jövőben az olaj- és gázbevételekre, hogy kizöldíthesse a gazdaságát. Fontos tehát, hogy a Total megígérte az északi-tengeri kitermelés fenntartását, mivel az ebből származó állami bevételek hozzásegítik Dániát ahhoz, hogy végrehajtsa a 2050-ig beütemezett tervét.

Minél több pénzt csinálnak a cégek az északi-tengeren, annál több pénze lesz Dániának ahhoz, hogy levezesse a zöld átmenetet

– jelezte az ország energiaminisztere, Christian Lilleholt.

Ez azért is igen fontos a dán kormánynak, mert a Pénzügyminisztérium számításai szerint az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó adóbevételek az egy évtizeddel ezelőtti csúcs tizedére estek vissza.

Dánia az olajból finanszírozza az olaj leépítését Forrás: AFP/Marwan Naamani

Az Északi-tengerről származó adóbevételek korábban átlagosan 8 milliárd koronát (1,3 milliárd dollár) tettek ki évente. Ezzel pedig a jelenlegi adatok szerint 1 gigawattnyi friss szélenergia-kapacitást lehetne finanszírozni, amely mintegy 170 ezer otthon energiaellátását tudná biztosítani.

Zöld jövő

Dánia a 2015-ös adatok szerint a teljes elektromosság-szükségletének több mint 40 százalékát fedezi megújuló energiákból, de a tervek szerint ezt az arányt 2020-ra 50 százalék fölé emelnék. Ezzel párhuzamosan

az ország zöld szektora már nagyjából 67 ezer embert foglalkoztat,

ami duplája az északi-tengeri ipar dolgozói létszámának.

Mindemellett a skandináv ország elég kényelmes helyzetből vezényelheti le az átmenetet. Az elemzők szerint ugyanis pontosan azért nem volt politikai tiltakozás a Maersk üzlete ellene, mivel nincs energiaválság az országban. Ahogy a Koppenhágai Egyetem professzora fogalmazott, „több energiaforrásunk van, mint korábban bármikor."