Így változtatják meg világunkat az önvezető autók

Önvezető autó
The Toyota prototype Concept-i, a self-driving car with artificial intelligence, on display at the CES Technology Expo in Las Vegas, USA, 04 January 2016. Photo: Andrej Sokolow//dpa
Vágólapra másolva!
A Ford és a Domino's nevű amerikai pizzéria közösen próbálják megreformálni a házhoz szállítást. Michigan államban ezentúl önvezető autókkal tesztelik, hogy az emberek hogyan viszonyulnak az új technológiához. Ez csak egy kis lépés afelé, hogy a jövőben az eddig ember által végzett munkákat átvegye a mesterséges intelligencia és a robotika. A változások megkönnyíthetik az emberek életét, viszont teljesen átszabják majd az autóipart.
Vágólapra másolva!

A jövőben nem lesz szükség ételfutárokra

Az elkövetkező hetekben a találomra kiválasztott rendeléseket egy önvezető kocsi fogja kiszállítani néhány amerikai államban. A szerencséseknek lehetőségük lesz úgy rendelni, hogy az ételüket egy robotpilótával rendelkező Ford Fusion Hybrid szállítsa házhoz - írja a The Verge.

A járművek még emberi beavatkozással fognak közlekedni,

hiszen a kezdeti fázisban meg kell figyelni a működésüket, kiküszöbölni a hibákat, és a biztonság szempontjából is tesztelni kell az új módszert.

Az autókat a Ford által kihelyezett műszaki szakértő fogja irányítani, valamint több kutató is a fedélzeten lesz a bevetés kezdeti fázisában.

A Ford, önvezető autókért és elektronikáért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy

a cég nem kívánja megvárni, amíg mindenki önvezető járművekkel fogja róni az utakat.

Szeretnék mihamarabb elkezdeni a kutatásokat, mert úgy gondolják, hogy a technológiának már most az utakon a helye.

Egy önvezető autó tesztelése Forrás: Volvo

A megrendelő a Domino's alkalmazásán keresztül követheti a rendelését, és a telefonszáma utolsó négy számjegyével juthat hozzá ételéhez. A kommunikációt a kocsi oldalán elhelyezett hangfal és egy mikrofon segíti. Ezen keresztül beszélhet az ügyfél a pizzéria egyik dolgozójával vagy jelen esetben a tesztért felelős szakemberekkel.

Az autó jelenleg csak az utolsó 15 méteren közlekedik teljesen önállóan,

ezért a mérnöki csapat legfőbb feladata, hogy erről a távról gyűjtsön be minél több információt, illetve az ügyfelek véleményét, tapasztalatait is megkérdezzék.

A legfontosabb, amiket megfigyelnek, hogy az emberek milyen reakcióval fogadják az önvezető autót, illetve

hogyan kezelik az érintőfelületet, amivel az ételükhöz juthatnak hozzá.

Forrás: AFP/William West

A Ford komoly hangsúlyt fektet az önvezető autókra.

Nemrégiben 1 milliárd dollárt fektettek az Argo AI nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó startup cégbe.

A vállalat 2021-ig szeretne kifejleszteni egy olyan technológiát, amely lehetővé teszi, hogy az utakon megjelenhessenek az első, teljesen önvezető autók.

Az önvezető autók eladásának alakulása

A McKinsey & Company, amely a világ egyik vezető pénzügyi tanácsadója, 2016-ban kiadott tanulmánya arról számol be, hogy amennyiben sikerül megoldani a szabályozási és technológiai kérdéseket,

akkor 2030-ra az eladott autók 15 százaléka már teljesen önvezető lehet.

A becsült eladásokat bemutató grafikon Forrás: BI Intelligence

A cég két különböző előrejelzést állított fel. Az egyik eset azt vizsgálja, hogy hány százaléka az autóknak lehet önvezető 2040-ig, ha nem történik semmi komolyabb probléma.

Ekkor akár 80 százaléka az összes gépkocsinak önvezető lehet 2040-ig.

Ha a pesszimista forgatókönyv következik be, és a tesztidőszak alatt több halálos eset is előfordul, akkor ez az arány mindössze 5-10 százalék lesz.

Egyszerűbb lesz embernek lenni

Nem kell sokat gondolkozni, és hamar lehet találni néhány olyan dolgot, amit biztosan megkönnyít majd az önvezető jármű. Az egyik ilyen a parkolás lehet, hiszen a kocsi csak kirakja a tulajdonost vagy az utast az úti célnál, majd elmegy parkolóhelyet keresni. Ha taxiról vagy közösségi fuvarmegosztó szolgáltatásról van szó, akkor visszaáll a forgalomba.

A CNBC szerint az önvezető autóknak köszönhetően rengeteg hely fog felszabadulni a városokban. Ez a változás pozitív hatással lehet majd az ingatlanpiacra is.

Kényelmesebb lesz önvezető autóban utazni Forrás: Mercedes-Benz

Ha egy jól szabályozott és beállított mesterséges intelligencia vezeti a kocsinkat, akkor megszünhetnek az olyan szabálysértések, mint a tilosban parkolás, a gyorshajtás vagy az ittas vezetés. Ez által rengeteg pénzt spórolhat meg az autó tulajdonosa, valamint létrejön egy biztonságosabb közlekedési rendszer.

Washington DC-ben átlagosan 773 büntetőcédulát helyeznek el naponta szabálytalan parkolás miatt ,ami nagyjából 37,5 millió dolláros bírságnak felel meg.

Az autóbalesetek 90 százalékát emberi hiba okozza, és ezen a biztosítók is sokat kaszálnak. Ha viszont robot vezeti a kocsinkat, akkor nem kell aggódni ezért. A balesetek száma folyamatosan mérséklődni fog, így a biztosítóknak is ki kell majd találniuk egy új módszert az ügyfelek megtartására.

Ráadásul ha út közben nem kell a vezetésre koncentrálnia a sofőrnek, akkor rengeteg időt nyerhet a tulajdonos és hasznosan töltheti az utazásokat.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

Végre lehet majd úgy telefonálni, olvasni és filmet nézni vezetés közben, hogy ezzel senkinek a biztonságát nem sodorjuk veszélybe.

A PwC becslései szerint 2030-ra az elektromos autók teszik ki az utakon közlekedő összes jármű 50 százalékát.