Az észak-koreai rakéták miatt az arany árfolyama is kilőtt

2017.08.29. 15:55

Észak-Korea régóta fenyeget egy esetleges atomtámadással, és ez a pénzügyi világra is hatással van. Az ázsiai térség destabilizálódásának és a folyamatos feszültségnek köszönhetően a befektetők ismét egy régi és jól bevált nemesfémbe fektetik a pénzüket: aranyba.

A közhangulat a befektetők körében egyre negatívabb, és sokan gondolják úgy, hogy egy újabb háború elkerülhetetlen.

Ennek következtében az arany 11 hetes csúcsot döntött tegnap, elérte az 1300 dolláros unciánkénti árat, és azóta is folyamatosan emelkedik az értéke.

Szembetűnő a változás az elmúlt öt napbanForrás: Goldprice.org

Több tényező is az arany felé tereli a befektetőket: 

  • A megromlott diplomácia viszonyok Amerika és Kína között,
  • a megromlott diplomácia viszonyok Oroszország és az Európai Unió között,
  • az Iszlám Állam tevékenysége,
  • a brexittel kapcsolatos bizonytalanság
  • és a fokozódó faji és vallási feszültségek

mind olyan tényezők, amik arra ösztönzik a befektetőket, hogy a pénzüket aranyba és más nemesfémekbe fektessék.

Ezek a nemesfémek mindig is a biztonságot jelentették sok ember számára, mivel stabilabb és biztonságosabb pénzügyi eszköznek tartják, mint egy adott ország valutáját. 

Forrás: AFP

Az arany ára és a kereslet valószínűleg még sokáig magas lesz.

Addig biztosan, amíg nem rendeződik a helyzet Észak-Korea, az Egyesült Államok, Japán, valamint Kína között.

Az árfolyamot az is mozgatja, hogy a hírek szerint Kína kész hatalmas aranykészleteket felvásárolni, valamint India a duplájára növelte az arany importját. Kína, a világ egyik legnagyobb aranyimportőre, a nyár közepe óta 50 százalékkal növelte az országba behozott arany mennyiségét, mivel az országban megnőtt az arany iránti kereslet, ezenkívül szeretnék növelni aranytartalékaikat. 

Érdekesség, hogy Németország is készlethalmozásba kezdett, nemrég hazarendelte a hidegháborús készletét

Jól teljesítenek az aranybányák is a részvénypiacon.  A Bloomberg Intelligence által megfigyelt 15 vállalat indexe 1,1 százalékot nőtt. A legjobban teljesítők között szerepelt a torontói székhelyű Yamana Gold, Randgold Resources, valamint a Barrick Gold Corp.

Egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek emberek a szöuli központi pályaudvar egyik tévéképernyőjén 2017. augusztus 29-énForrás: MTI/AP/Ahn Jang Dzsun

Juicsi Ikemizu, a tokiói ICBC Standard Bank fiókvezetője szerint amióta az arany ára átlépte az 1300 dolláros határt, azóta teljesen megváltozott a piac. Úgy gondolja, hogy az ár már nem fog visszamenni 1200 dollárra, és a Japánban egyre növekvő feszültség miatt az árak tovább emelkedhetnek.

A nemesfémek közül az összes fontosabb jól teljesít, azonban az ezüst szereplése az egyik legkiemelkedőbb az arany után. Az ezüst néhány napja érte el a nyári csúcsot, és azóta tartja magát a 17,42 dolláros áron.  A platina ugyan kicsit visszaesett, de még mindig erős, illetve a palládium a másfél éves csúcsa után gyengült egy kicsit.