Öt év börtönt kaphat a Samsung trónörökös

A Samsung kiállítótere a CES-en Las Vegasban, 2007, esnek a koreai cég részvényei
Vágólapra másolva!
Egy szöuli bíróság - első fokon - bűnösnek találta Li Dzse Jongot, a Samsung örökösét és alelnökét sikkasztás, korrupció, hamis tanúzás és vesztegetés vádjában. A dél-koreai vállalat legfontosabb embere öt év börtönre számíthat.
Vágólapra másolva!

Rájár a rúd az elektronikai óriásra, hiszen az utóbbi egy évben a mobiltelefonos piacon is bukott a cég, köszönhetően a Samsung Note tragikus szereplésének.

Most pedig három különböző bíró is bűnösnek találta Li-t és négy magas beosztású munkatársát. A vád szerint megvesztegették a volt koreai elnököt, Pak Gun Hjet.

Az ügyészség két hete még 12 évi börtönt kért a 49 éves vádlottra, aki fontos szerepet játszott a Pak Gun Hje leváltott és külön eljárásban vádolt elnökhöz köthető korrupciós botrányban. Az öt évi börtönbüntetés az egyik leghosszabb, amelyet valaha üzletemberre kiszabtak az országban.

Az alelnököt - a Samsung-csoport egészségi állapota miatt vállalatvezetésre képtelen elnökének fiát - februárban tartóztatták le annak gyanújával, hogy 38 millió dollárt ajánlott fel vagy fizetett ki Pak Gun Hje volt elnök barátnőjének. Azt várta cserébe, hogy a szöuli kormány, illetve az állami nyugdíjalap - mint a legnagyobb részvényes - támogassa a Samsung két leányvállalatának összeolvadását, amely révén Li Dzse Jong további részvények vásárlása nélkül tudta növelni befolyását a cégben, és esélyét arra, hogy az egész vállalatbirodalom feje legyen.

Apja 75 éves koráig, vagy haláláig ugyan még hivatalosan nem Li a Samsung első embere, de már évek óta ő irányította a céget. A vállalatról pedig már régóta sutyorogják, hogy kenőpénzekkel dolgozik, éppen a szoros állami kötelékek miatt.

Forrás: AFP/Roby Beck

A ítélet ellenére, nem valószínű, hogy bármi is változna majd a Samsungnál, de még az is kérdéses, hogy rövid távon történik-e bármi. Li apját kétszer ítélte el a bíróság, azonban mindkét alkalommal elnöki kegyelemben részesítették.

Más nagyvállalat vezetői is megúsztak már hasonló eseteket. A Hyundai, SK, és Hanwha főnökei mind elnöki bocsánatot kaptak.

Li ügyvédje a tárgyalás után jelezte, hogy fellebbeznek és nem fogadják el az ítéletet.

A Samsung Dél-Korea és egész Ázsia egyik legfontosabb cége. A Samsung Electronics adja a teljes dél-koreai tőzsdei kereskedésnek 20 százalékát.

Előző hónapban lekörözték az Apple-t, hiszen a második negyedévben a Samsung lett a legnagyobb nyereséggel záró tech vállalat a világon, 9,9 milliárd dolláros profittal.

Nagy kérdés, hogy Dél-Korea hajlandó-e rács mögé juttatni az ország legfontosabb cégének a vezetőjét, vagy ismét elnöki kegyelemmel ússza meg.