Venezuelában rákattantak a bitcoinra

bitcoin hacker valuta
Vágólapra másolva!
Világszerte egyre népszerűbbek a virtuális fizetőeszközök, hiszen remek befektetés lehet akkor, ha valaki a gyorsan bővülő piacra a megfelelő ütembe száll be. Azonban Venezuelában teljesen más ok miatt terjed rohamosan a kriptovaluta.
Vágólapra másolva!

Venezuela történelme legnagyobb gazdasági mélyrepülésében van, miután az ország kis híján polgárháborús övezet lett. A napi tüntetések miatt az országban az árak elszálltak, hiperinfláció van, megjósolni is nehéz mennyibe kerül most egy bolivár.

Korábban arról számoltunk be,

hogy az árak az elmúlt egy évben 700-2000 százalékkal drágultak.

Emellett a rengeteg olaj miatt olyan gazdasági anomáliák is megjelentek a piacon, hogy

közel 3000 liter benzin áráért lehet kapni egy üveg kólát.

A halálos áldozatok száma már 120 felett lehet Forrás: AFP/Citizenside/José Sierralta

Nem csoda tehát, hogy az emberek inkább egy olyan valutához fordulnak, ami egyszerre elérhető és biztonságos.

A módszer egyszerű. Az elektromosság jóval olcsóbb, mint néhány alapvető cikk, hiszen az áram gyakorlatilag ingyen van Venezuelában.

Ezért az emberek bitcoint kezdtek bányászni.

Ugyan egyetlen bitcoin kibányászásához óriási erőforrások kellenek, ugyanakkor több eszköz párhuzamos futtatásával a havi 500 dolláros bevétel már elérhető. Ez azt jelenti, hogy

jelenlegi árfolyamon számolva 8-9 hónap alatt jön össze egy virtuális érme.

A bolivár teljesen elértéktelenedett Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mario Tama

Ugyan a havi 500 dollár nem sok pénz (128 500 forint), de egy négytagú család alapvető igényeit ki lehet ebből elégíteni.

Azonban a bányászoknak résen kell lennie, mert a hatóságok elkezdték felszámolni a kriptovaluta-bányász helyeket, és azokat koholt vádakra hivatkozva bezárja – írja a CNBC.

A bitcoin jelenlegi árfolyama 4240 dollár, azaz 1 millió 89 ezer forint.

A dolgot tovább mélyíti, hogy az Egyesült Államok és Venezuela között mélyponton vannak a nemzetközi kapcsolatok, miután az USA elítélte, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés törvényalkotói hatáskörrel ruházta fel önmagát.

Venezuelában is egyre többen választják a bitcoint Forrás: AFP/Imaginechina/Benjamin Gz

A Trump-kormány ezért kereskedelmi szankciókkal akarja sújtani a dél-amerikai országot, sőt azt is fontolóra veszik, hogy megtiltják az Egyesült Államok kincstárának (US Treasury),

hogy venezuelai kötvények jegyzését engedélyezze.

A Wall Street Journal arra hívja fel a figyelmet, hogy a hír miatt a venezuelai állampapírok gyakorlatilag mélyrepülésbe kezdtek. A 2027-es lejáratú kötvények vásárlási árfolyama 39 százalékra esett.

Az 1997-ben kiadott harmincéves kötvény induláskor még 9,25 százalékos éves hozamot ígért, ha valaki vállalkozó kedvű, akkor most ezeket a kötvényeket 26,39 százalékos hozam ígéretében veheti meg. Csak nem biztos, hogy a lejáratkor ki is fizetik.