Nem ugyanaz a legnépszerűbb, mint a legdrágább lakótelep

kelenföld panel lakótelep
Budapest, 2010. március 3. A Kelenföldi lakótelep panelházai, középen a Tétényi úti lakótömbök. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Budapesten és a közeli településeken a legdrágábbak a panellakások, míg az keleti és dél-keleti részein lehet a legolcsóbban házgyári lakásba költözni. A fővároson belül is nagy a szórás kerületek között, de a legdrágább panellakások versenyében a pesti oldal győz – ezek is kiderülnek az ingatlan.com portál friss elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb ingatlanos portál 20 ezer ingatlanhirdetést értékelt ki, miközben azt vizsgálta, mely lakótelepek a legnépszerűbbek a vásárlók körében és hol, mennyiért kínálják eladásra a paneleket. Az ingatlanszakértők úgy látják: a panellakások csendes reneszánszukat élik, és egyre népszerűbbek az otthonra vágyók körében. Ennek okai, hogy a korszerűsítések miatt a korábbiakhoz képest csökkent a fenntartási költségük, elosztásuk pedig gyakran kedvezőbb, mint az azonos alapterületű téglalakásoké. Áraik pedig átlagosan 30 százalékkal alacsonyabbak.

A kelenföldi panellakásokat most is sokan keresik megvételre Forrás: MTI/Manek Attila

A legtöbben Budán laknának panelban, de nem ott a legdrágább

Az elemzés alapján

a III. kerületi Lajos utca lakásai voltak a legnépszerűbbek az érdeklődők körében,

ezeket nézte meg a legtöbb hirdetésböngésző érdeklődő. Ezt követték a Pillangó utcai lakótelep lakási, a harmadik helyen a XIII. kerületi Gyöngyösi utca paneljei végeztek. A néhány évvel ezelőtti nagy favoritnak számító zuglói paneleket még mindig sokan keresik, de

a káposztásmegyeri és újlipótvárosi lakásokban is úgy tűnik, sokan szeretnének lakni.

A keresési sorrend azonban nem azonos az ársorrenddel.

A legtöbbet azért kell fizetni, ha az újlipótvárosi lakótelepen szeretne valaki lakástulajdonossá válni, itt átlagosan 473.000 forintos

négyzetméterenkénti áron hirdetik az eladóvá vált paneleket.

Ezek a legdrágább budapesti panellakások Forrás: ingatlan.com

A közeli Vizafogón 444.000 forint az átlagár, de a XI. kerületi kelenföldi és albertfalvai panelekért is több mint 400.000 forintot szeretnének kapni négyzetméterenként a tulajdonosok, annyit, mint Rómaifürdőn. Észak-Budán a közelmúlt energetikai korszerűsítései, a XI. kerületben az M4-es metró tolta felfele az árakat.

A környéken még drágább, keletre olcsóbb

A legolcsóbban Újpalotán, Újpesten, Békásmegyeren és Kaszásdűlőn lehet panelhez jutni, ezekben a városrészekben 285-321 ezer forint a négyzetméterenkénti ár. Budapest közelében

Budaörsön hirdetik legdrágábban a panellakásokat, 386.000 forintos négyzetméterenkénti áron,

de Budakeszin és Solymáron is ehhez közeli az átlagár. A legtöbben pedig Érden és Pomázon szeretnének panelt vásárolni az elemzés adatai szerint a főváros közelében, de úgy tűnik, a váci vásárláson is sokan gondolkodnak.

Így alakulnak a fővároson kívüli keresett panelek árai Forrás: ingatlan.com

A panellakások árainak másik végletét Komlón, Ózdon és Mezőhegyesen találni. Ezeken a településeken az 53-67 ezer forintos sávban találni a legolcsóbb lakások négyzetméterenkénti átlagárait.