Csökkent Kína importja Észak-Koreából

2017.08.23. 11:39

Csökkent júliusban Kína és Észak-Korea árucsere-forgalma, megmutatkozik annak hatása, hogy Peking Phenjan atomfegyver- és rakétagyártási programja miatt februárban beszüntette a szénimportot Észak-Koreából.

A most közzétett kínai vámstatisztikai adatok alapján

a két ország közötti forgalom júliusban 456,16 millió dollárra esett vissza a júniusi 489 millió dollárról.

Az Észak-Koreából származó kínai import júliusban az előző hónaphoz képest 3 százalékkal 156,3 millió dollárra, tavaly júliushoz viszonyítva pedig egyharmadával csökkent. Az év első hét hónapjában Kína 1,04 milliárd dollár értékben vásárolt észak-koreai árukat, ez 16,3 százalékkal kevesebb, mint 2016 hasonló időszakában.

Észak-koreai parádéForrás: AFP/Kns

A kínai export júniushoz képest 27 millió dollárral 299,85 millió dollárra csökkent ugyan, de az év első hét hónapjában 34 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, 1,97 milliárd dollárt tett ki.

Augusztus 6-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan újabb intézkedéseket hozott az észak-koreai szén, vas, vasérc és ólom kivitelének korlátozása érdekében. A szankciók körülbelül 1 milliárd dollárral vethetik vissza Észak-Korea mintegy évi 3 milliárd dolláros exportbevételét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK