NGM: csökkent a munkabalesetek száma

Téglás, 2016. július 19. Targoncás dolgozik a Hajdu Hajdusági Ipari Zrt. bojlereket gyártó üzemében a kormánytámogatással 2,5 milliárdos fejlesztést végrehajtó Hajdu vállalatcsoport központjában, a téglási Hajdu Ipari Parkban 2016. július 19-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 680 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a vállalatcsoporthoz tartozó Hajdu Hajdusági Ipari Zrt. és a Hajdu Autótechnika Ipari Zrt. mintegy 2,5 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztését, amellyel több mint 100 új munkahelyet teremtenek. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Ugyan a munkabelesetek száma csökkent, de a halálos kimenetelű balesetek száma viszont jelentősen nőtt az és első hat hónapjában - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeletei főosztály jelentésében.
Vágólapra másolva!

A három napnál hosszabb időre munkaképtelenné vált emberek száma 9969 volt az év első félévében. Tavaly ugyanilyenkor 10276-an estek ki a munkából munkahelyi baleset miatt. A halállal végződő balesetek száma viszont 36-ról 45-re ugrott.

A legbalesetveszélyesebb ágazat a gépipar volt, ahol hat hónap alatt 2044 baleset történt.

Ezt követi a feldolgozóipar 1752 sérülttel. A szállítás, raktározás, posta, távközlés területén dolgozók mindössze 1357 regisztrált baleset történt, közülük 11 halálos volt.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Az építőiparban és a mezőgazdaságban 320 és 256 baleset történt, közülük hét végzetes volt.

A balesetek rendszerint olyan vállalatoknál történtek, ahol kevesebb ember alkalmaznak, mint kellene.

A középkorúak, vagyis a 35-44 év közöttiek voltak a legérintettebbek a munkahelyi balesetekben.