Sztrájkolnak a bankszektorban dolgozók Indiában

Banki dolgozók sztrájkja Indiában
Bhopal, 2017. augusztus 22. "Sztrájk" feliratú transzparensekkel tüntetnek banki dolgozók a Banki Szakszervezetek Egyesült Fóruma (UFBU) szakszervezet által meghirdetett országos munkabeszüntetés alatt Bhopalban 2017. augusztus 22-én. A sztrájkhoz közel egymillió alkalmazott csatlakozott és követeli a bankszektor reformját. (MTI/EPA/Szandzsiv Gupta)
Vágólapra másolva!
A tüntetők azért gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az indiai kormány bankszektort érintő tervezett reformjai ellen.
Vágólapra másolva!

A kabinet a tervek szerint egy olyan rendszert akar létrehozni, amelyben csak 3-4 óriásbank van, és csökkentenék a középméretű állami tulajdonban lévő hitelintézetek számát, 21-ről 12-re. A delhi kormány ettől a lépéstől várja a szektor megszilárdulását, viszont sokan elveszíthetik munkájukat ennek következtében.

Forrás: MTI/EPA/Szandzsiv Gupta

Olyan regionális központi bankok mint a Punjab és a Sind Bank megmaradnának, viszont más, kisebb bankokat bezárnának vagy csak egy másik, nagyobb bank részeként létezhetnek tovább.

Forrás: MTI/EPA/Szandzsiv Gupta

Az indiai pénzügyi miniszter és a Központi Bank elnöke is támogatja a privát bankszektor megszilárdítását.

Ez teszi ki egyébként a teljes iparág 70 százalékát, azonban rohamosan veszíti piaci részesedését.

Ezeket a banki összeolvadásokat az indiai törvények szerint először a parlamentnek kell elfogadnia. Néhány banknál ez nem lesz nehéz, hiszen az United Bank of India részvényeinek 85,23 százaléka van állami kézben, az Oriental Bank of Commerce papírjainak pedig 58 százaléka. Más hitelintézeteknél azonban problémás lehet a folyamat.

Egy másik fontos kérdés, hogy a nagyobb bankok, amelyek átveszik a kisebbeket, képesek lesznek-e jól kezelni és levezényelni az összeolvadást, illetve elbírják-e az ezzel járó költségeket.

A Banki Szakszervezetek Fóruma azután hirdette meg a tüntetést, hogy a kormányzati képviselőkkel folytatott tárgyalások zsákutcába jutottak.

November óta próbálkoznak gazdasági reformokkal

A problémák akkor kezdődtek, amikor 2016 novemberében Narendra Modi miniszterelnök bejelentette, hogy kivonják az 500-as és az ezres címletű rúpia bankjegyeket. A kormány ezzel a lépéssel próbálta meg fékezni a korrupciót és fellendíteni a gazdaságot, utóbbi azonban nem sikerült túl jól.

Indiában a lebonyolított tranzakciók 90 százaléka készpénzben történik.

A két betiltott címlet adta az ország készpénzforgalmának több mint 80 százalékát. Nem csoda, hogy az emberek sokáig tüntettek, a kivonás híre pedig többfele pánikot keltett.

Az sem meglepő, hogy ezek után az indiaiak többsége nem igazán bízik a kormány újabb gazdasági racionalizálási tervében, hiszen az év eleji próbálkozás sem sikerült valami fényesen.