A jó minőségű magyar tojással nem lehet baj

Youtyúk és ketreces supermarketből származó tojások összehasonlító tesztje a Fekete brew barban 2016 június 14-én Youtyúk és ketreces supermarketből származó tojások összehasonlító tesztje a Fekete brew barban 2016 június 14-én
Youtyúk és ketreces supermarketből származó tojások összehasonlító tesztje a Fekete brew barban 2016 június 14-én
Vágólapra másolva!
Inkább a friss és jó minőségű magyar tojásokat keressék - tanácsolta a vásárlóknak Pleva György, a Nébih élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A fipronillal szennyezett hollandiai tojások miatt kialakult helyzet több mint két hete kezdődött, a Nébih pedig valamennyi külföldről érkező tojásszállítmányt átvizsgál.

Eddig mindössze

négy esetben

- egy német és három lengyel - találtak nyomokban fipronil növényvédő szert, nem egészségkárosító mennyiségben. A Nébih most várja a választ a lengyel hatóságtól, hogy ez a szennyezettség hogyan fordulhatott elő.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fipronilt a házi kedvenceknél használják

bolha és egyéb kártevők irtására,

de az élelmiszer célú állatoknál nem alkalmazható, mivel felhalmozódhat az állatok szervezetében és így az emberi szervezetbe is bekerülhet.

A Nébih élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója szerint a fipronilt Hollandiában illegálisan keverhették bele a baromfiélősködők elleni szerekbe, hiszen a hatóanyag ilyen jellegű felhasználása Európában tilos.