Nagy tervei vannak Izraelnek a kannabisszal

drog, kábítószer, marihuána, fű, kannabisz
Vágólapra másolva!
Izrael láthatja el a fél világot orvosi marihuánával. Sok ország számít a termesztés és az export engedélyeztetésére.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint Izrael csakis azokba az országokba exportálná a kannabiszt, amelyek engedélyezik az orvosi felhasználást

Izraelben illegális maradna a marihuánafogyasztás,

hacsak nem orvos írja fel.

Becslések szerint évi egymilliárd sékelt, vagyis átszámítva 75 milliárd forintot lehetne keresni az üzleten. Mose Kahlón pénzügyminiszter és Jákov Licman egészségügyi miniszter egyébként szorgalmazza az orvosi marihuána engedélyezését.

Érvek és ellenérvek

Gilád Erdán belbiztonsági miniszter viszont ellenzi a lépést, mert szerinte beláthatatlan következményei lennének a „veszélyes szer" eladásának. Meglepetésként érte az is, hogy a grémium az állami felügyelet melletti exportot javasolta.

Forrás: AFP

Az ütemtervet tarthatatlannak tartja, mert a rendőrségnek nincs elég ideje felkészülni az exportengedélyek kiadására, és még az orvosi marihuánatermesztés

végleges szabályozása sem készült el.

Azt mondta, stabil piaca van az orvosi marihuánának, hiszen harmincezer beteg fogyaszthatja hetven, különengedéllyel rendelkező orvos ajánlása utá.

A kannabisz szereti az izraeli levegőt

Nem kizárólag gazdasági oldalról közelítették meg a kérdést. Az export és a termesztés támogatása mellett szerepet játszott a magas szintű izraeli kutatás-fejlesztés, a gazdag klinikai tapasztalatok és a marihuána számára kiváló klíma is.

Még mindig éles a vita az orvosi célú marihuánafogyasztás támogatói és ellenzői között Forrás: AFP/Pablo Bielli

A bizottság szerint a kannabisz

néhány éven belül vezető exportcikké válhat

Izraelben, amely marihuánás cigaretta mellett kannabiszolajat, tablettákat, és belélegzésre alkalmas párologtatókat is előállíthat nagyüzemi méretekben.

Eddig nyolc izraeli mezőgazdásznak van engedélye orvosi marihuána termesztésére, de

nagy az érdeklődés:

több mint ötszáz vállalkozó kért már hasonló jóváhagyást. A piac biztosnak tűnik: Ausztrália, Németország, Dánia, Csehország és Ciprus is jelentkezett vásárlóként.

Egyébként egyre több országban legalizálják a marihuána orvosi célú felhasználását annak ellenére, hogy mindig nagy vitát kavar.