Brexit: átmeneti vámuniót javasolnak a britek

brexit Horizontal
Demonstrators fly an EU and a Union flag during a rally following an anti Brexit, pro-European Union (EU) march in London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. Tens of thousands of pro-EU protesters took to London's streets Saturday, in defiance of the terror threat, to mark the bloc's 60th anniversary just days before Brexit begins. Britain will launch the process of leaving the European Union on March 29, setting a historic and uncharted course to become the first country to withdraw from the bloc by March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
2019 márciusában Nagy-Britannia végérvényesen kilép az Európai Unióból. Azonban úgy tűnik, hogy az ország a tervezettnél lassabban halad a tárgyalásokkal és az egyezmények megkötésével, ezért átmeneti vámuniót és laza kereskedelmi kapcsolatot szeretne a közösséggel.
Vágólapra másolva!

Amikor Theresa May, brit kormányfő aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, már sejteni lehetett, hogy két év alatt igen nehezen fogja rendezni Nagy-Britannia és Európai Unió a brexittel kapcsolatos legfőbb kérdéseket.

A probléma szerteágazó, melyek alapja, hogy Nagy-Britannia gyakorlatilag kiszakad egy olyan rendszerből, ahol minden közös. Az EU-ban egységes a piac, ami azt jelenti,

hogy a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke is szabadon áramolhat.

Ráadásul jogilag minden ország azonos elbírálás alá esik, ennek köszönhetően a vámunió is létrejött. Ez azt jelenti, hogy ugyan minden egyes terméktípus külön elbírálás alá esik, azok vámterhe azonos. Például bizonyos autókon 10 százalék a vám, míg az őrölt kávén csak 7,5 százalék – írja a BBC.

Szoros maradhat a kapcsolat Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ennek a világnak lesz vége 2019 márciusától, amikor konkrétan megtörténik a britek kiszakadása a közösségből. Azonban ez korántsem lesz zökkenőmentes, hiszen a briteknek összesen 759 nemzetközi egyezményt kell újratárgyalni, ami gyakorlatilag lehetetlen feladat ilyen rövid idő alatt.

Többek között ez vezetett oda, hogy a londoni kormány ma bejelentette,

hogy átmeneti időre szóló vámuniót javasol az Európai Uniónak.

Eszerint bár a brexit 2019-ben menetrend szerint lezárul, de a vámpiac szempontjából egy ideig nem történik változás.

David Davis, a brexit-tárgyalásokért felelős miniszter szerint az átmeneti időszak 1-2 évig tarthat.

Szakértők becslése szerint sem maradhat 2-3 évnél tovább érvényben a vészmegoldás, nem valószínű ugyanis, hogy az Európai Unió beleegyezik ennél hosszabb időtartamba.

David Davis, brit brexit-tárgyalásokért felelős miniszter Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

A brit álláspont szerint a szigetország az átmeneti időszak alatt folytathat tárgyalásokat és köthet az ideiglenes vámunió megszűnése után életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodásokat az Európai Unión kívüli partnerekkel.

Ez újabb megoldandó problémákat vet fel, a vámunió résztvevői ugyanis nem köthetnek kétoldalú egyezményeket.

Milyen egyezmény születhet a britek és az Unió között?

Nagy-Britannia évi 230 milliárd font értékben ad el árukat és szolgáltatásokat európai uniós partnereinek, az uniós cégek viszont ezt is meghaladó, 290 milliárd font mértékben adnak el brit partnereiknek.

Ezért mindkét fél számára fontos, hogy megállapodásra jussanak.

A brit álláspont ismert, az ország minél szabadabb kereskedelemre törekszik az EU-val. Ezt kétféleképpen tartja elképzelhetőnek. Az egyik forgatókönyv szerint a határokat áramvonalasítanák, és csak minimális mértékű lenne az ellenőrzés.

A doveri kikötő Európa egyik legfontosabb csomópontja Forrás: robertharding/Ian Griffiths/Ian Griffiths

A másik esetben pedig olyan szoros új partnerség kialakítását képzelik el,

amelyben szükségtelenek lennének a vámhatárok.

Szakértők arra figyelmeztettek, valószínűtlen, hogy az Európai Unió változtatások nélkül elfogadná a javaslatot. Egy jövőbeni szabadkereskedelmi megállapodásról Brüsszelben nem is akarnak tárgyalni addig, míg nem születik megállapodás olyan jelentős kérdésekben, mint

  • a munkavállalók jogai,
  • a határellenőrzés, és
  • a brit kötelezettségek rendezése.
Illusztráció Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a vámterhek rendezése kulcsfontosságú, ugyanis azok megroppanthatják Nagy-Britannia kereskedelmét.

A vámterhek mértéke több mint egymilliárd font lehet,

ráadásul a vámellenőrzés miatt az áruk tovább állhatnak a határon, ami lassabb kereskedést eredményezhet.

A vámunió felbomlása miatt több termék is drágulhat, a KPMG például azt számolta ki, hogy a tradicionális angol reggeli ára 12,8 százalékkal emelkedhet.

Megnyugodhatnak a bankok

Egyes vélemények szerint az átmeneti időszakra vonatkozó javaslat elsősorban az üzleti szféra megnyugtatását és a kilépéssel kapcsolatos bizonytalanságot szolgálja.

A brexitnek már most óriási hatása van a pénzügyi szektorra, Nagy-Britanniából több bank elment. Egyre több keres magának új székhelyet a közösségen belül.

Az Európai Központi Bank központja is Frankfurtban van Forrás: AFP/Daniel Roland

Az átmeneti vámunióval elkerülhetővé válik az úgynevezett "cliff edge" brexit. A sziklaszirt kifejezéssel a kiválásnak azt változatát jelölik, amelynek alapján az Egyesült Királyság európai uniós tagsága

a kilépési feltételek fokozatos életbe lépésére szolgáló átmeneti időszak nélkül szűnne meg,

akár úgy is, hogy nem születik megállapodás az EU-val.

Egyéb kérdések

David Davis beszélt a kilépéssel kapcsolatos egyéb kérdésekről is. Mint mondta, brüsszeli partnereikkel

sikerült jelentős előrelépést elérni az állampolgárok jogairól szóló egyeztetésekben.

Az Unió felé meglévő brit kötelezettségek rendezéséről szólva azt mondta, hogy

október vagy november előtt nem fognak pontos összeget közölni,

de készek eleget tenni

Davis hangsúlyozta, hogy a kilépést követő átmeneti időszaknak a 2022-ben esedékes parlamenti választásokig mindenképpen le kell zárulnia, de valószínűbbnek tartja, hogy hozzávetőleg két év, vagy annál valamivel kevesebb is elég lesz.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A Nagy-Britannia és az Európai Bizottság közötti tárgyalások újabb fordulója augusztus végén kezdődik, a többször is felkészületlenséggel vádolt brit kormány addig várhatóan több fontos kérdésben is közzéteszi javaslatait.