Ezermilliárd forintos segítség a devizahiteleseknek

Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2015. április 16. A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Közleményben cáfolta a jegybank a Magyar Nemzet állítását, miszerint a devizahitelek kivezetésekor keletkezett árfolyamnyereségét a jegybank saját célokra költi.
Vágólapra másolva!

Mint a Magyar Nemzeti Bank közleményében írta, a devizahitelezés az egyik legtöbbeket érintő hitelezési forma a rendszerváltás óta, amelybe családok rokkantak bele anyagilag. A jegybank emlékeztetett, ennek az állapotnak a forintosítás és a bankok elszámoltatása vetett véget még 2014-ben.

– írták a közleményben, melynek segítségével több tízezer háztartás szabadult meg hatalmas és egyre növekvő adóssága terhétől.

Forrás: MTI/Balaton József

A Magyar Nemzeti hétvégi számának állításai csúsztatások - írja az MNB közleménye.

Az MNB leszögezte, a jegybank a forintosításhoz kapcsolódó átváltáson keletkezett árfolyameredményénél, vagyis 136 milliárd forintnál nagyobb összeget helyezett eredménytartalékba (162,2 milliárd forint,) illetve fizetett be a költségvetésbe (50 milliárd forint). „A jegybank tartalékok képzése helyett ugyan befizethette volna a korábbi évek eredményét a költségvetésbe, azonban ezt az európai uniós elszámolási szabályok miatt a

kormány nem fordíthatta volna a devizahitelesek megsegítésére

anélkül, hogy a költségvetési hiány drasztikusan meg ne emelkedett volna." - írják a közleményben.