Kína a dubaji szabadkereskedelmi övezet legnagyobb partnere

2017.08.13. 15:50

Kína volt már tavaly is a legnagyobb kereskedelmi partnere a dubaji Jazfa szabadkereskedelmi övezetnek. Szaúd- Arábia a második.

A világ harmadik legnagyobb konténer-kikötőt üzemeltető vállalata, a Dubai Ports (DP) leányvállalataként a Jafza (Jebel Ali Free Zone) a világ legnagyobb mesterségesen készült kereskedelmi kikötőjének területén fekszik.
A Jafza tavaly 11,3 milliárd dollár értékben bonyolított le áruforgalmat Kínával. Az övezet második legnagyobb kereskedelmi partnere Szaúd-Arábia volt tavaly 7 milliárd dollárral, a harmadik pedig Vietnam 4,3 milliárd dollárral. Az övezet teljes forgalma tavaly olaj és olajtermékek nélkül 80,2 milliárd dollár volt, 17 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A tavalyi forgalom 49 százalékát gépipari, elektronikai és villamosipari cikkek tették ki. Ezt követte a 16 százalékos részesedésse az olaj és a földgáz, valamint olajipari termékek. Az élelmiszerek és romlandó cikkek 8 százalékát tették ki a forgalomnak, a textilipar és ruházati cikkek pedig 7 százalékát. Járművek és autóipari alkatrészek a forgalom 6 százalékát adták.

A Jafza az ázsiai-csendes-óceáni régióval mintegy 32,4 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le.