Kockázatosabb befektetéseket kell választani a nagyobb eredményhez

Calculating savings Businesswoman Young Women Women Banking Savings Investment Coin Bank Counting Piggy Bank Paper Currency Currency Day Dreaming Sitting Thinking Calculating One Person Wealth Aspirations Stack Business Finance Pensive Manager Business Pe
Thoughtful woman sitting at table with piggy bank and stack of banknotes on it
Vágólapra másolva!
Ami két évtizede nyerő összeállítás lehetett, az most már nem állná meg a helyét a jól fialó befektetések piacán – ezt mondta az Aegon rendezvényén a Franklin Templeton Investments képviselője. Húsz év alatt sokat változott a globális gazdaság: a befektetések közötti különbségek egyre inkább megszűnnek, így sokkal többet kell tenni a megfelelő jövedelmezőségért.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább elhalványul a különbség a befektetőknek fizetett hozamokban: míg a 2008-as válság előtti években markáns különbségek mutatkoztak az igazán prosperáló és a csak éppen termelő befektetési lehetőségek között, addig napjainkra nincsenek igazán nagy szélsőségek. Mind többet kell foglalkozni a befektetésekkel ahhoz, hogy azok a várt eredményt hozzák.

Csökkenő kamatok, csökkenő jegybanki pénzbőség

A befektetési alap munkatársa úgy véli: egészen más stratégiát kell alkalmazni most a megfelelő befektetői portfólió kialakításában, mint néhány évtizede. Mind fontosabbá válik az aktív menedzsment, és úgy tűnik, a pénzüket fialtatni vágyóknak nagyobb kockázatot is kell vállalni mint korábban. A vállalkozásoknak pedig arra kell készülniük:

többe kerül befektetőt találni üzleteik megvalósításához, mint a válság előtti években.

Figyelembe kell venni azt is, hogy míg a befektetések hozamai közötti korábbi különbségek eltűnőben vannak, addig a részvények közötti korreláció megszűnt. Ám ez a helyzet szintén megváltozik, hiszen

a világ jegybankjai fokozatosan elzárják a pénzcsapokat,

ami a részvénykereskedési elgondolásokat is új megvilágításba helyezi.

Új befektetői stratégiára lesz szükség a kiegyenlítődő feltételek között Forrás: Getty Images/iStockphoto/mediaphotos/Mediaphotos

Kaland, játék, kockázat

Mivel a kötvénypiac kiegyenlítődik, ezért az igazán jó megtérülésekhez a korábbinál nagyobb kockázatot kell vállalni. Az átlagos futamidő itt jelenleg 7-8 év és folyamatosan növekszik, miközben az elérhető kamatok folyamatosan csökkenek (az USA-ban és az Egyesült Királyságban is alig 1-2 százalékot érnek el). Felfedezés és kockázatvállalás: a befektetőknek bátrabban kell mozgatni pénzüket:

akár korábban egzotikusnak gondolt, nagyobb kockázatot jelentő

alapok és befektetési formák is látótérbe kell hogy kerüljenek. Ezekkel azonban később folyamatosan, akár napi szinten foglalkozni kell. Ez jó esetben pozitívan befolyásolja a befektetés megtérülését.

Ha a kockázatosabb, távoli tájakon elérhető befektetések kecsegtetnek nagyobb eredménnyel, különösen fontos, hogy a befektetéseket kezelő társaság valóban aktívan is foglalkozzon ügyfelei érdekeivel. Itt a befektetési célpontokat jelentő vállalatokkal való folyamatos és személyes kapcsolattartás éppúgy fontos eszköz, mint a befektetőket informáló megszokott mutatók mellett, más adatok nyomon követése is.