Több éves csúcsokat dönthet idén a magyar építőipar

burkoló családi ház csempe dolgozik építkezés építőipari munkás ÉPÜLET épület belső Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA fugáz fürdőkád fürdőszoba HÉTKÖZNAPI Lakóépület munka közben padlólap SZEMÉLY
Illusztráció MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Ismét száguld a magyar építőipar, elemzők szerint az sem kizárt, hogy idén több éves csúcsokat dönt meg a termelés. A Nemzetgazdasági Minisztérium arra számít, hogy idén az ágazat 0,5 százalékponttal járul hozzá a GDP éves növekedéséhez - mondta Marczinkó Zoltán, a tárca kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán, a KSH adataira reagálva.  
Vágólapra másolva!

A KSH csütörtöki gyorsjelentése szerint júniusban az építőipari termelés 27,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Statisztikák szerint főleg az ipari és raktárépületek, valamint sportlétesítmények és oktatási épületek eredményezték az ipar felfelé ívelését.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kormányzati intézkedések elősegítették a beruházások növekedését. Idén az első negyedévben

több mint 1000 milliárd forintnyi beruházás

valósult meg. Ez 34 százalékkal magasabb érték, mint az előző év azonos időszakában.

Forrás: MTI/Bugány János

A lakásépítés kedvezményes áfájának, valamint a családi otthonteremtési kedvezménynek, vagyis a

csoknak köszönhetően több lakásra adtak építési engedélyt.

A lakásépítések részesedése az építőiparon belül 7 százalék volt az elmúlt öt év átlagában, ez a becslések szerint 2017-ben 10-12 százalékra emelkedik - mondta.

Marczinkó Zoltán kiemelte, hogy az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 94,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Hozzátette ugyanakkor, hogy ebben a kormányzati intézkedések mellett a tavalyi alacsony bázis is szerepet játszott.