Egy hallókészülék energiáját is megtermeli a napelemes szemüveg

napelem, napszemüveg
Építészeti megoldássá is válhat a menő kiegészítő mögött álló technológia
Vágólapra másolva!
Organikus, szemitranszparens napszemüveg lehet hamarosan a jövő slágere a nyári szezonban. Az okos napszemüveg lencséi olyan, félig áttetsző anyaggal vannak bevonva, melynek alapja a félvezető polimerekéhez hasonló. A szerves anyagú megoldás távlati célja, hogy olyan helyeken is alkalmazható legyen, ahol a hagyományos szilíciumos megoldások nem megfelelőek.
Vágólapra másolva!

A technológiai újításokra fogékonyak számára izgalmas tudományos részleteket tartalmaz az a tanulmány, melyet a napelemes napszemüveget fejlesztő német tudóscsapat publikált eredményeiről. Olyan napszemüveg-lencséket készítettek, melyeket mikroprocesszor vezérel a napenergia összegyűjtése és elektromos energiává alakítása érdekében. De a napelemes napszemüveg nem csak menőnek ígérkezik:

a fejlesztők úgy gondolják, hogy az építészetben is alkalmazható lehet megoldásuk,

például az ablakok vagy üvegházak is hamarosan napenergia-hasznosíthatóvá válhatnak eredeti funkciójuk mellett.

Könnyű, hajlékony, olcsó és még színezhető is

Az organikus napelemek két fő technológiai megoldásra épülnek. A félvezető organikus polimerek mesterségesen előállított molekulaláncok, itt a félvezető tulajdonságot használják ki. A fényérzékeny festett cellák működése hasonló a természetes fotoszintézis folyamatához, csak itt a vöröses festékréteg nyeli el a fotonokat és hoz létre elektromos feszültséget. A most bemutatott napszemüvegek az előző technológiai megoldások sorába illeszkednek, míg a másik alkalmazására már volt sikeres kísérlet.

A félig áttetsző lencsék fillérekért előállíthatók, színük megváltoztatható és a kívánt alakúra formázható.

További előnyként jelentkezik, hogy ezek a lencsék kevésbé érzékenyek a beesési szögre.

Napelemes napszemüveg: nem csak slágertermék hanem építészeti megoldás is lehet a technológiából Forrás: KIT /Karlsuhei Technológiai Intézet/

Az olcsó lencsék könnyűek is: 6 gramm a súlya és a legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható keretbe illeszthetők.

Nem luxus a lux

A szolárszemüveg 200 milliwattos teljesítménye elegendő egy lépésszámláló vagy hallókészülék működtetéséhez. További előnye, hogy 500 luxig

mesterséges irodai fényből is képesek áramot termelni,

ami nagyjából megfelel egy iroda vagy egy nappali szokásos megvilágításának.

Építészeti megoldássá is válhat a menő kiegészítő mögött álló technológia Forrás: Pixabay

A napszemüveg mögött álló technológiai kutatást nagyon komolyan vették: a Karlsruhei Technológiai Intézet szárnyai alatt zajló munkát még a szövetségi kormányzat is támogatta. A kutatás folytatásától azt remélik, hogy a szemitranszparens anyagok az építészeti megoldások szokványos kellékeivé válhatnak. A cél, hogy ezzel a megoldással mind nagyobb, elsősorban épületfelületeken váljon lehetővé a napenergia kitermelése.