Négyszáz halőr kapott új egyenruhát

Gégény Viktor pergetés horgászat
Vágólapra másolva!
A halőrök mindennapi munkájához szükséges új eszközök vásárlására az idén 470 millió forint állami támogatásra pályázhattak a halőr szolgálatok. A támogatásból vásárolt terepjárókat, vízi járműveket és egyéb eszközöket, például hő- és vadkamerákat, éjjellátó és fényképezőgépeket Agárdon vehették át a szervezetek.
Vágólapra másolva!

Magyarország állami tulajdonú természetes vizein a 2013. évi halgazdálkodási törvény óta megszűnt a kereskedelmi célú halászat, csak horgászni lehet. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) feladata, hogy meggátolja az illegális horgászatot, a kormány ezért támogatja a halászati őrök munkáját.

A halőri munka állami támogatása az idén elérte már a 368 millió forintot, amelyből a Mohosz 20 tagszövetsége, 75 horgászegyesülete és a feltételeknek megfelelő két speciális jogállású tagja összesen 447 darab, halőrzést támogató eszközhöz jutott

- mondta Szűcs Lajos, a szervezet elnöke. A forrást a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 100 millió forintja egészítette ki, amelyből 101 halgazdálkodónál 398 halászati őr kapott egyenruhát. Az idén újabb 100 millió forint összegű forrást nyújt át a tárca a Mohosznak.

Pergetés horgászat Forrás: Juha Pál / Origo

A rendezvényen elhangzott, hogy folytatódik a 2014-ben megkezdett, az élelmiszereket érintő áfacsökkentés, így 2018. január 1-jétől az étkezési hal áfája 27-ről öt százalékra mérséklődik. A csökkentés várhatóan kiterjed a telepítési célú haltermelésre is, ez a várakozások szerint növelni fogja a hazai természetes vizekbe kihelyezett halak mennyiségét.