Tovább száguld a magyar turizmus

2017.08.09. 10:32

A magyar turizmus továbbra is jól teljesít, júniusban 12 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma tavaly júniushoz képest. A magyarok körében még mindig a Balaton a legnépszerűbb, míg a külföldiek Budapestet célozzák meg.

2017 júniusában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16, a belföldi vendégeké 8,8 százalékkal nőtt tavaly júniushoz képest. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 12 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 22 százalékkal emelkedett - írja a KSH.

Tavaly júniushoz képest

Nem csak az itt töltött éjszakák száma nőtt külföldi vendégek esetében, a számuk 13 százalékkal emelkedett. A vendégéjszakák száma 1,4 millióra emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom több mint fele Budapesten, 16 százaléka a Balatonnál jelentkezett. A turisztikai régiók mindegyikében nőtt a külföldivendég-forgalom.

Budapest népszerű célpont a külföldi turisták körébenForrás: MTI/Jászai Csaba

A belföldi vendégek száma 12, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,8 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,5 milliót.

A turisztikai régiók többségében jelentősen, a Balatonnál 3,9 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.

A legnépszerűbb helyszín továbbra is a Balaton, a belföldivendég-éjszakák 30 százalékát töltötték itt, míg 13-13 százalékát Budapest–Közép-Dunavidéken és Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

A Balatont választja a magyar nyaralók többségeForrás: MTI/Varga György

A szállodák szobakihasználtsága 6,2 százalékponttal, 64 százalékra nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek.

Az összes bruttó árbevétel 22 százalékkal (44 milliárd forintra), ezen belül

  • a szállásdíjbevétel 24 százalékkal (27 milliárd forintra),
  • a vendéglátás bevétele 17 százalékkal (9 milliárd forintra),
  • az egyéb szolgáltatások bevétele 22 százalékkal (9 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 27 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek közül 2257 egységnél volt lehetőségük a vendégeknek SZÉP-kártyával fizetni.

Az első félévben a szálláshelyek 11 százalékkal több, összesen 12,2 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A külföldi vendégek 13 százalékkal (6,4 millió), a belföldivendégek 8,3 százalékkal több (5,8 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 197 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.