Jól sáfárkodott a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

start up vállalkozás
http://www.dreamstime.com/stock-images-businessman-arranging-startup-blocks-desk-cropped-image-image46362784
Vágólapra másolva!
A Széchenyi Tőkebefektetési Alap cégportfóliójába tartozó vállalkozások csaknem 64 százaléka növelte árbevételét 2016-ban, amely így összesen 14,5 milliárd forintot ért el – derül ki az elmúlt év beszámolóinak adataiból. Az elmúlt öt évben az SZTA összesen 12,8 milliárd forint értékben fektetett tőkét 89 vállalkozásba, amelyek háromnegyedében még mindig aktív tulajdonosként van jelen. A portfóliócégek árbevétel- és eredménynövekedésének mértéke évről évre stabil.
Vágólapra másolva!

Az SZTA jelenleg több mint 60 kis- és középvállalkozásból álló cégportfóliója 2016-ban is az előzetes várakozásokat meghaladó eredményeket ért el. A vállalkozások közel kétharmada növelni tudta árbevételét, valamint több mint 40 százaléka javított tavalyi eredményességén. Az árbevétel- és eredménynövekedés 2015-ben és 2014-ben is hasonló mértékű volt.

Egyre több startup fordul tőkebefektetési alapokhoz Forrás: Andreypopov | Dreamstime.com

„A jelenlegi befektetések jelentős része frissnek számít, a cégek kb. felében 2015-ben és 2016-ban szereztünk részesedést. Ezek között nagy a spinoff vállalkozások aránya, amelyektől ebben az időszakban még nem várunk komoly eredménynövekedést. A befektetés ilyen jellegű pozitív hatásai általában a befektetés első két-három éve után mutatkoznak meg.

– mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója.

Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója Forrás: Tóth Milán

A Széchenyi Tőkealap befektetési stratégiájában kiemelt szempont a befektetések foglalkoztatás bővítésére és a munkahelymegtartásra gyakorolt hatása. Az adatok azt mutatják, hogy a portfóliócégek több mint 70 százaléka növelte vagy megtartotta foglalkoztatottjainak körét.

A vállalkozások többsége induló és spinoff (vagy projekt-) vállalkozásnak minősül, kétharmaduk tíznél kevesebb főt alkalmaz, de a portfólióban előfordul több mint száz főt foglalkoztató társaság is.

Az SZTA portfóliójába tartozó vállalkozások 2016 végén összesen több mint 14,5 milliárd forint árbevételt értek el, három társaság a milliárdos küszöböt is átlépte. A vállalkozások több mint háromnegyede rendelkezik innovatív megoldásokkal, és közel fele végez exporttevékenységet. Ezen felül a tőkeforrás felhasználásával újabb cégek is finanszírozhatják külföldi terjeszkedésüket.

„Az Alap működésének első öt évében közel 700 vállalkozás keresett meg minket tőkebevonási céllal.

Az összesen 75 milliárd forintnyi érdemi tőkeigényből végül közel 13 milliárd forintnyi befektetés valósulhatott meg.

Azáltal, hogy hamarosan az exitekből visszaforgó tőke mellett újabb 8 milliárd forintot helyezhetünk ki, ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy érdemben foglalkozni tudjunk ezzel a nagy érdeklődéssel, és újabb kkv-knak adjunk lehetőséget a hosszú távú, stabil növekedésre. Tapasztalatunk, hogy a vállalkozók egyre céltudatosabban és felkészültebben keresnek meg minket, amiben szerintünk többek között az SZTA piaci aktivitásának és szakértői jelenlétének is szerepe volt" – tette hozzá Csuhaj V. Imre.