Csökkent a lakásvásárlási lendület

ingatlan lakás ház kulcs albérlet
20140305 - BRUSSELS, BELGIUM: This picture shows house key. (05 march 2014) Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.
Vágólapra másolva!
Az ingatlanpiaci kilátások kissé túl vannak a csúcson, de még mindig alapvetően derűlátást tükröznek - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente közölt ingatlanpiaci felmérésében. A júliusi felmérés során 110, ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 1073 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig ezerfős, reprezentatív volt.
Vágólapra másolva!

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások január és április után júliusban is romlottak. Az előző negyedévhez képest csökkent azok aránya, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási, vagy építési tranzakciót, illetve az ezt valószínűsítők köre is szűkült. Ezek a várakozások hétnegyedéves mélypontjukra estek vissza.

A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása is csökkent kissé az egy negyedévvel ezelőttihez képest, ezen a téren a kivárás a meghatározó.

A használt lakások áremelkedési ütemével kapcsolatos várakozások ugyanakkor Budapesten nem sokat változtak az előző negyedévhez képest. Idén áprilisban a válaszadók 47 százaléka számított tovább emelkedő árakra, júliusban 38 százalékuk. A stagnáló árakkal számolók aránya viszont 50-ről 59 százalékra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 2-3 százalék közötti sávban helyezkedik el. Az ország keleti és nyugati régiójában várható áremelkedés üteme gyakorlatilag nem változott, most is mindkettő két százalék körüli.

Kevesebb a kulcscsörgés Forrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers

Az ingatlanokkal foglalkozó, válaszadó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások Budapesten, az agglomerációban, valamint a nyugati régióban javultak, a keletiben viszont romlottak.

A telekpiaci kilátások 2016 első negyedéve óta határozott derűlátást tükröztek, ez a júliusi felmérés során sem változott érdemben - közölte a GKI. Az építési telkek ára várhatóan 6-7 százalékkal emelkedik a következő egy évben. Az irodapiacon fennmaradt, illetve kissé emelkedett a derűlátás. Budapesten és környékén a bérleti díjak 6 százalék körüli emelkedésére lehet számítani a következő egy évben, míg vidéken nem várható díjemelkedés.

A kiskereskedelmi ingatlanok forgalma az elmúlt években dinamikusan bővült és a várható kilátások is kedvezőek. A júliusi felmérés során az üzlethelyiség-piaci indexek értéke a fővárosi agglomerációra lényegében nem változott, míg az ország egészét jellemző mutató egy ponttal csökkent az előző negyedévihez képest.

Az egy évvel ezelőtti szintet az előbbi jelzőszám öt, az utóbbi nyolc ponttal haladja meg. A bérleti díjak Budapesten várhatóan négy százalékkal nőhetnek, vidéken inkább stagnálásra lehet számítani - derül ki az elemzésből.