A Disney két új streamszolgáltatót indít, elválik a Netflixtől

Star Wars Boba Fett, Legoland Germany, June 6, 2011. Menschen German Garrison Kino Legoland Disney Freizeitpark LEGO Blaster Freizeit Gesellschaft Boba Fett Star Wars Hobby Kostüm Deutschland Kostüme George Lucas Kopfgeldjäger SOCIAL ISSUES SOCIETY movies
Star Wars Boba Fett, Legoland Germany, June 6, 2011.
Vágólapra másolva!
A Disney és a Netflix között megszűnik a forgalmazói kapcsolat, így a Disney új filmjei és sorozatai már nem lesznek elérhetőek a népszerű streamszolgáltatón. Ezzel egyidejűleg a Disney 1,5 milliárd dollárt fizetett és többségi tulajdonos lett a BAMTech-ben, ami a Major League Baseball által alapított videómegosztó oldalt is kezeli.
Vágólapra másolva!

A válás mindössze öt évvel az első megállapodás után történt. Ez idő alatt a két vállalat olyan műsorokat készített közösen mint a Luke Cage, Vasököl, A Védelmezők, Jessica Jones és a Daredevil. A rajongóknak nem kell aggódniuk, mert ezeket a sorozatokat továbbra is közösen fogják gyártani.

A Disney új filmjei és sorozatai viszont 2019-től már nem lesznek elérhetőek a Netflixen.

A hír meglepetésként érte a világot, de a Disney már régóta készül arra, hogy agresszívebben álljon hozzá a streamszolgáltatáshoz. A sportra és a saját készítésű tartalmakra is jobban szeretnének koncentrálni. Ezzel követik a nagy amerikai csatornák, mint az HBO, Starz, CBS és a Showtime példáját.

A Netflix elveszíti a Disney tartalmakat, a közösen gyártott sorozatokat viszont megtartja. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexander Heinl

A Disney számára nem alakult a legjobban az év, és ez lehet az egyik oka annak, hogy inkább új stratégiát próbálnak ki. A vállalat bevételei 9 százalékkal estek az elöző évhez képest.

A Disney médiacsoportja, amely otthont ad az ESPN-nek és az ABC-nek is, több mint 23 százalékkal kevesebb pénzt termelt mint egy évvel korábban.

A telítettebb piac és a rengeteg új szolgáltató azt a veszélyt rejti magába, hogy egyre több stúdió dönt majd úgy, hogy saját stream oldalt indít és tartalmait kizárólag ott forgalmazza.

A Disney két új Netflix-szerű oldalt szeretne készíteni.

Az egyiken a stúdió saját tartalmai lennének elérhetőek, mint a filmek és a sorozatok, a másik oldalt pedig az ESPN venné át, és ez adna otthont a sportoknak.

Mivel az ESPN-nél van a sportközvetítési jogok döntő többsége, a két vállalat pedig egy médiacsoporthoz tartozik, nem lesz nehéz elindítani egy, csak sportokkal foglalkozó oldalt. Ez az egyetlen olyan rés a stream piacon, ahová még egyik cég sem nyomult be.

A Star Wars filmek hamarosan nem lesznek elérhetőek a Netflixen. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Benjamin Beytekin

Bár az ESPN már megpróbálta a WatchESPN alkalmazással, de ezt csak úgy lehetett használni az ügyfeleknek, ha valamelyik kábelszolgáltatónál volt előfizetésük a csatornára.

Az új portál viszont több mint 10 ezer sporteseményt kínál majd évente.

A Disney által 2019-re tervezett filmek, mint a Toy Story 4, Jégvarázs vagy Az oroszlánkirály már csak és kizárólag a saját szolgáltatásukon lesznek elérhetők (természetesen DVD, BluRay és mozis változat is lesz).