A Disney két új streamszolgáltatót indít, elválik a Netflixtől

2017.08.09. 12:26

A Disney és a Netflix között megszűnik a forgalmazói kapcsolat, így a Disney új filmjei és sorozatai már nem lesznek elérhetőek a népszerű streamszolgáltatón. Ezzel egyidejűleg a Disney 1,5 milliárd dollárt fizetett és többségi tulajdonos lett a BAMTech-ben, ami a Major League Baseball által alapított videómegosztó oldalt is kezeli.

A válás mindössze öt évvel az első megállapodás után történt. Ez idő alatt a két vállalat olyan műsorokat készített közösen mint a Luke Cage, Vasököl, A Védelmezők, Jessica Jones és a Daredevil. A rajongóknak nem kell aggódniuk, mert ezeket a sorozatokat továbbra is közösen fogják gyártani.

A Disney új filmjei és sorozatai viszont 2019-től már nem lesznek elérhetőek a Netflixen.

A hír meglepetésként érte a világot, de a Disney már régóta készül arra, hogy agresszívebben álljon hozzá a streamszolgáltatáshoz. A sportra és a saját készítésű tartalmakra is jobban szeretnének koncentrálni. Ezzel követik a nagy amerikai csatornák, mint az HBO, Starz, CBS és a Showtime példáját.

A Netflix elveszíti a Disney tartalmakat, a közösen gyártott sorozatokat viszont megtartja.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexander Heinl

A Disney számára nem alakult a legjobban az év, és ez lehet az egyik oka annak, hogy inkább új stratégiát próbálnak ki. A vállalat bevételei 9 százalékkal estek az elöző évhez képest.

A Disney médiacsoportja, amely otthont ad az ESPN-nek és az ABC-nek is, több mint 23 százalékkal kevesebb pénzt termelt mint egy évvel korábban.

A telítettebb piac és a rengeteg új szolgáltató azt a veszélyt rejti magába, hogy egyre több stúdió dönt majd úgy, hogy saját stream oldalt indít és tartalmait kizárólag ott forgalmazza.

A Disney két új Netflix-szerű oldalt szeretne készíteni. Az egyiken a stúdió saját tartalmai lennének elérhetőek, mint a filmek és a sorozatok, a másik oldalt pedig az ESPN venné át, és ez adna otthont a sportoknak.

Mivel az ESPN-nél van a sportközvetítési jogok döntő többsége, a két vállalat pedig egy médiacsoporthoz tartozik, nem lesz nehéz elindítani egy, csak sportokkal foglalkozó oldalt. Ez az egyetlen olyan rés a stream piacon, ahová még egyik cég sem nyomult be.

A Star Wars filmek hamarosan nem lesznek elérhetőek a Netflixen.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Benjamin Beytekin

Bár az ESPN már megpróbálta a WatchESPN alkalmazással, de ezt csak úgy lehetett használni az ügyfeleknek, ha valamelyik kábelszolgáltatónál volt előfizetésük a csatornára. Az új portál viszont több mint 10 ezer sporteseményt kínál majd évente.

A Disney által 2019-re tervezett filmek, mint a Toy Story 4, Jégvarázs vagy Az oroszlánkirály már csak és kizárólag a saját szolgáltatásukon lesznek elérhetők (természetesen DVD, BluRay és mozis változat is lesz).