Ezek minden idők legdrágább sportereklyéi

Muhammad Ali, boksz
Muhammad Ali, the Greatest Year: 1969 - France Director: William Klein Muhammad Ali. WARNING: It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented on images
Vágólapra másolva!
A sportrajongók nagy részének életében volt már olyan esemény, amelyet sosem felejt el, és amiről úgy gondolja, hogy még az unokáinak is mesélni fog róla. A sztorizást viszont még jobban fel tudjuk dobni, ha meg is tudjuk mutatni, mi történt az adott eseményen. A legfanatikusabbak pedig képesek dollármilliókat költeni a híres játékosok vagy csapatok ereklyéire.
Vágólapra másolva!

11. Babe Ruth 1932 "Called Shot" elnevezésű Red Sox-meze

George Herman Ruth, Jr. vagy ismertebb nevén Babe Ruth 1914 és 1935 között volt a Boston Red Sox, a Boston Braves és a New York Yankees játékosa. Az egyik rájátszásmeccsen 1932-ben döntetlen állásnál Babe kimutatott a közönség felé, majd egy perccel később oda ütötte a szezonon belül 15., ma már legendásnak számító hazafutását. Az ekkor hordott meze 940 000 dollárért kelt el.

10. FA-kupa, 1896-1910

A második legértékesebb labdarúgó-emléktárgy a The Football Association Challenge Cup, vagy ismertebb nevén az FA-kupa. Az 1871-ben alapított kupasorozat a legrangosabbak közé tartozik Európában. Érdekesség, hogy fennállása óta összesen négy ilyen kupát készítettek, és csak egyet adtak el. Ez a trófea a legrégebbi, és az 1896 és az 1910 közötti győztesek kapták. A kupáért 2005-ben 956 000 dollárt fizettek.

Az angol FA-kupa Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Jordan Mansfield

9. Babe Ruth 1919-es eladásáról szóló szerződés a Red Sox és a Yankees között

Babe "Bambino" Ruth remek szezont zárt 1919-ben, és mindenki meglepődött, amikor a Red Sox bejelentette eladását. Ráadásul a bostoni csapat az örök rivális New Yorknak adta el a játékost. Ez minden idők egyik leghíresebb szerződése, hiszen az ezt követő 86 évben a Boston nem tudott bajnokságot nyerni a "Bambino-átok" miatt. A szerződés 2005-ben kelt el 996 000 dollárért.

Az 1919-es szerződés, ami történelmet írt Forrás: AFP/Stan Honda

8. Muhammad Ali 1965-ös bokszkesztyűje a Floyd Patterson elleni mérkőzésről

Muhammad Ali, minden idők egyik legjobb bokszolója kiütéssel nyert Forrás: AFP/Photo12/Archives du 7e Art/DR

Minden idők talán leghíresebb bokszolója, az évszázad sportolójának megválasztott Cassius Marcellus Clay Jr., vagy ismertebb nevén Muhammad Ali. Ez volt Ali második világbajnoki mérkőzése, és a 12. menetben ütötte ki ellenfelét. A meccsen viselt bokszkesztyűkért 1,2 millió dollárt fizettek.

7. Babe Ruth ütője, amivel az első home runját szerezte a Yankees stadionban 1923-ban

Babe Ruth és Joe Jackson legendás ütői Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Bambino ezzel az ütővel érte el első home runját egykori csapata, a Boston Red Sox ellen. Az ütőért 1,25 millió dollárt fizettek, és ez a mai napig a legértékesebb baseballütő. Babe Ruth arról volt híres, hogy bevéste minden home runját az ütőjébe.

6. Paul Henderson, 1972 Summit Series-mez

Paul Henderson kanadai jégkorongjátékos volt, és Kanada egyik nemzeti hősének számít. Abban az időben Kanada és Oroszország uralta a jeget, de miután Kanada nem indult a világbajnokságon, a két nemzet úgy döntött, hogy rendeznek egy nyolc mérkőzésből álló sorozatot, ahol eldöntik, melyik nemzet a jobb. Az oroszok 3:1 re vezettek az összesítésben de a végén Kanada nyert 4:3-ra. Az utolsó három mérkőzés mindegyikén Henderson lőtte a döntő gólt. A legutolsó gólja 34 másodperccel a nyolcadik meccs vége előtt született, és ezzel eldöntötte a szériát. A kanadaiak számára ez nemcsak sportsiker volt, hanem a hidegháború alatt, az oroszok felett aratott kulturális és ideológiai győzelemnek élték meg. A mez 1,2 millió dollárért cserélt gazdát.

Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Jana Chytilova/Freestyle Photo

5. Sheffiled Futball Klub, szabályok, törvények és előírások

A labdarúgás relikviái nem számítanak a legkeresettebbeknek, hiába az egyik legnépszerűbb sport. A világ legrégebbi focicsapatának kézikönyve az első hivatalos szabályokat tartalmazza a labdarúgásról. Olyan szabályok szerepelnek benne, mint a közvetett szabadrúgás, a szöglet és a szabálytalanságok büntetése, többségük még a mai napig érvényben van. A könyv 1,24 millió dollárért kelt el.

Forrás: Wikimedia Commons/PavloFriend

4. Honus Wagner 1909-es baseballkártyája

Sokak szerint minden idők legjobb baseballjátékosa volt, de minden bizonnyal a korának legjobbja. A "Repülő Holland" becenévre hallgató játékos több mint 21 évig űzte a sportot, és a baseball Hall of Fame-be az elsők között került be. A kártya azért lett ennyire drága, mert abban az időben az American Tobacco dohánygyár foglalkozott a kártyák nyomtatásával, Wagner pedig nem akarta, hogy a gyerekek miatta szokjanak rá a dohányra. Emiatt a kártya nagyon ritkának számít, jó állapotban lévőt pedig majdnem lehetetlen találni. Ezt az ereklyét 2007-ben adták el 2,8 millió dollárért.

A legértékesebb baseballkártya Forrás: AFP/Stan Honda

3. Mark McGwire 70. home run labdája

McGwire 12-szeres All-Star, és kétszer nyerte meg a bajnokságot, valamint ő tartja a legtöbb home run rekordját, amit egy szezonon belül értek el. A legendás labda, amivel a 70. home runját érte el, pedig több mint 3 millió dollárba került egy rajongónak.

Forrás: AFP/Stan Honda

2. James Naismith 1891-es szabálykönyve a kosárlabdáról

A Kanadában született fizikus és feltaláló James Naismith az Egyesült Államokba költözött, miután befejezte egyetemi tanulmányait. A kosárlabdát 1891-ben találta fel, miközben tanárként dolgozott, majd még ebben az évben megírta a szabálykönyvet. A szabályok nagy része ma is megegyezik azzal, amit leírt, és ez a könyv minden idők második legértékesebb sportereklyéje, több mint 4,3 millió dollárt ért.

A kosárlabda eredeti szabálykönyve Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jamie Squire

1. Babe Ruth 1920-as meze

Az ő neve szerepel a legtöbbször a listán, és az első hely is őt illeti. Babe Ruth 1920-as meze minden idők legdrágább sportereklyéje, több mint 4,4 millió dollárba került.

A legendás baseballjátékos, Babe Ruth Forrás: AFP/Library Of Congress