Ezek minden idők legdrágább sportereklyéi

2017.08.23. 06:57

A sportrajongók nagy részének életében volt már olyan esemény, amelyet sosem felejt el, és amiről úgy gondolja, hogy még az unokáinak is mesélni fog róla. A sztorizást viszont még jobban fel tudjuk dobni, ha meg is tudjuk mutatni, mi történt az adott eseményen. A legfanatikusabbak pedig képesek dollármilliókat költeni a híres játékosok vagy csapatok ereklyéire.

11. Babe Ruth 1932 "Called Shot" elnevezésű Red Sox-meze

George Herman Ruth, Jr. vagy ismertebb nevén Babe Ruth 1914 és 1935 között volt a Boston Red Sox, a Boston Braves és a New York Yankees játékosa. Az egyik rájátszásmeccsen 1932-ben döntetlen állásnál Babe kimutatott a közönség felé, majd egy perccel később oda ütötte a szezonon belül 15., ma már legendásnak számító hazafutását. Az ekkor hordott meze 940 000 dollárért kelt el.

10. FA-kupa, 1896-1910

A második legértékesebb labdarúgó-emléktárgy a The Football Association Challenge Cup, vagy ismertebb nevén az FA-kupa. Az 1871-ben alapított kupasorozat a legrangosabbak közé tartozik Európában. Érdekesség, hogy fennállása óta összesen négy ilyen kupát készítettek, és csak egyet adtak el. Ez a trófea a legrégebbi, és az 1896 és az 1910 közötti győztesek kapták. A kupáért 2005-ben 956 000 dollárt fizettek.

Az angol FA-kupaForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Jordan Mansfield

9. Babe Ruth 1919-es eladásáról szóló szerződés a Red Sox és a Yankees között

Babe "Bambino" Ruth  remek szezont zárt 1919-ben, és mindenki meglepődött, amikor a Red Sox bejelentette eladását. Ráadásul a bostoni csapat az örök rivális New Yorknak adta el a játékost. Ez minden idők egyik leghíresebb szerződése, hiszen az ezt követő 86 évben a Boston nem tudott bajnokságot nyerni a "Bambino-átok" miatt. A szerződés 2005-ben kelt el 996 000 dollárért.

Az 1919-es szerződés, ami történelmet írtForrás: AFP/Stan Honda

8. Muhammad Ali 1965-ös bokszkesztyűje a Floyd Patterson elleni mérkőzésről

Muhammad Ali, minden idők egyik legjobb bokszolója kiütéssel nyertForrás: AFP/Photo12/Archives du 7e Art/DR

Minden idők talán leghíresebb bokszolója, az évszázad sportolójának megválasztott Cassius Marcellus Clay Jr., vagy ismertebb nevén Muhammad Ali. Ez volt Ali második világbajnoki mérkőzése, és a 12. menetben ütötte ki ellenfelét. A meccsen viselt bokszkesztyűkért 1,2 millió dollárt fizettek.

7. Babe Ruth ütője, amivel az első home runját szerezte a Yankees stadionban 1923-ban

Babe Ruth és Joe Jackson legendás ütőiForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Bambino ezzel az ütővel érte el első home runját egykori csapata, a Boston Red Sox ellen. Az ütőért 1,25 millió dollárt fizettek, és ez a mai napig a legértékesebb baseballütő. Babe Ruth arról volt híres, hogy bevéste minden home runját az ütőjébe.

6. Paul Henderson, 1972 Summit Series-mez

Paul Henderson kanadai jégkorongjátékos volt, és Kanada egyik nemzeti hősének számít. Abban az időben Kanada és Oroszország uralta a jeget, de miután Kanada nem indult a világbajnokságon, a két nemzet úgy döntött, hogy rendeznek egy nyolc mérkőzésből álló sorozatot, ahol eldöntik, melyik nemzet a jobb. Az oroszok 3:1 re vezettek az összesítésben de a végén Kanada nyert 4:3-ra. Az utolsó három mérkőzés mindegyikén Henderson lőtte a döntő gólt. A legutolsó gólja 34 másodperccel a nyolcadik meccs vége előtt született, és ezzel eldöntötte a szériát. A kanadaiak számára ez nemcsak sportsiker volt, hanem a hidegháború alatt, az oroszok felett aratott kulturális és ideológiai győzelemnek élték meg. A mez 1,2 millió dollárért cserélt gazdát.

Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Jana Chytilova/Freestyle Photo

5. Sheffiled Futball Klub, szabályok, törvények és előírások

A labdarúgás relikviái nem számítanak a legkeresettebbeknek, hiába az egyik legnépszerűbb sport. A világ legrégebbi focicsapatának kézikönyve az első hivatalos szabályokat tartalmazza a labdarúgásról. Olyan szabályok szerepelnek benne, mint a közvetett szabadrúgás, a szöglet és a szabálytalanságok büntetése, többségük még a mai napig érvényben van. A könyv 1,24 millió dollárért kelt el.

Forrás: Wikimedia Commons/PavloFriend

4. Honus Wagner 1909-es baseballkártyája

Sokak szerint minden idők legjobb baseballjátékosa volt, de minden bizonnyal a korának legjobbja. A "Repülő Holland" becenévre hallgató játékos több mint 21 évig űzte a sportot, és a baseball Hall of Fame-be az elsők között került be. A kártya azért lett ennyire drága, mert abban az időben az American Tobacco dohánygyár foglalkozott a kártyák nyomtatásával, Wagner pedig nem akarta, hogy a gyerekek miatta szokjanak rá a dohányra. Emiatt a kártya nagyon ritkának számít, jó állapotban lévőt pedig majdnem lehetetlen találni. Ezt az ereklyét 2007-ben adták el 2,8 millió dollárért.

A legértékesebb baseballkártyaForrás: AFP/Stan Honda

3. Mark McGwire 70. home run labdája

McGwire 12-szeres All-Star, és kétszer nyerte meg a bajnokságot, valamint ő tartja a legtöbb home run rekordját, amit egy szezonon belül értek el. A legendás labda, amivel a 70. home runját érte el, pedig több mint 3 millió dollárba került egy rajongónak.

Forrás: AFP/Stan Honda

2. James Naismith 1891-es szabálykönyve a kosárlabdáról

A Kanadában született fizikus és feltaláló James Naismith az Egyesült Államokba költözött, miután befejezte egyetemi tanulmányait. A kosárlabdát 1891-ben találta fel, miközben tanárként dolgozott, majd még ebben az évben megírta a szabálykönyvet. A szabályok nagy része ma is megegyezik azzal, amit leírt, és ez a könyv minden idők második legértékesebb sportereklyéje, több mint 4,3 millió dollárt ért.

A kosárlabda eredeti szabálykönyveForrás: AFP/2016 Getty Images/Jamie Squire

1. Babe Ruth 1920-as meze

Az ő neve szerepel a legtöbbször a listán, és az első hely is őt illeti. Babe Ruth 1920-as meze minden idők legdrágább sportereklyéje, több mint 4,4 millió dollárba került.

A legendás baseballjátékos, Babe RuthForrás: AFP/Library Of Congress