Kétszer annyian gyűjtenek utazásra mint egy évvel korábban

takarékoskodás, befektetés, tájékozódás
A befektetők közül egyre többen használják az internetet tájékozódásra
Vágólapra másolva!
Felmérést készített az egyik bank arról, mire gyűjtenek azok a magánszemélyek, akik az átlagnál többet tudnak félretenni. A K&H jelentéséből kiderül: továbbra is az általános tartalék a legfontosabb, de egyre többen fektetnek be azért, hogy később utazhassanak, lakást- vagy gépjárművet vásároljanak.
Vágólapra másolva!

Általános tartalék képzésére, a gyermekek jövőjének megalapozására, és a nyugdíjas évekről való gondoskodásra tesznek félre leginkább azok, akik az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkeznek. A befektetési célok első három helyezettje idén sem változott, ám a tavaly tapasztaltaknál jóval nagyobb arányban vannak azok, akik pihenésre vagy autóra, lakásra gyűjtenek.

Meglátszik az utazási kedv a befektetéseken

Idén a legnagyobb arányban azok száma nőtt, akik befektetéseikből később utazni, pihenni szeretnének: a tartalékolók közel negyede,

24 százalék gyűjt arra, hogy idővel kikapcsolódásra, ország- vagy világlátásra fordítsa pénzét.

Tavaly csak a félretevők 11 százaléka gondolta így. Több mint minden ötödik befektető, azaz 21 százalék, lakásfelújításra gyűjt, minden 10. pedig autóra – tavaly még csak minden 4. magánszemély tervezte azt, hogy megtakarításaiból gépjárművet vásárol.

Egyre többen gyűjtenek konkrét célokra a tartalékképzés mellett Forrás: Pixabay

A dobogós helyeken változatlanok a célok:

idén 77 százalék tartalékot képez megtakarításaiból,

míg gyermekeik jövőjét idén valamennyivel kevesebben, 33 százaléknyian jelölték meg megtakarítási célként, szemben a tavalyi 37 százalékkal. Nyugdíjra idén is 36 százaléknyian gyűjtenek.

A személyesség továbbra is a legfontosabb

A befektetési döntések meghozatalakor a megtakarítók döntő többsége részesíti előnyben a személyes tanácsadást: 81 százalékuk fordul banki szakemberhez annak érdekében, hogy a számára legelőnyösebb konstrukciót találhassák meg. Az alapkezelőnél egyébként azt tanácsolják:

a félretevőknek érdemes egy vagy több konkrét befektetési célt megnevezni, mert az alapján könnyebb meghatározni a befektetés szükséges hosszúságát, valamint a portfólió összetételét.

A befektetők közül egyre többen használják az internetet tájékozódásra Forrás: Pixabay

A személyes tanácsadás mellett mind nagyobb szerep jut az internetes tájékozódásnak: a megtakarítók 55 százaléka lép fel a világhálóra vagy látogat el szakmai fórumokra döntését könnyítő információkért. Nő az elektronikus hírlevelek szerepe is:

idén a befektetők 27 százaléka használta megtakarításaihoz kapcsolódóan ezt a forrást, szemben a tavalyi 20 százalékkal.