Budapest Bank: jól fogynak a vállalkozásoknak szánt uniós források

Vágólapra másolva!
A vissza nem térítendő uniós támogatással kombinált kedvezményes hiteltermékekből 270 milliárd forintot igényeltek eddig a magyarországi cégek, ami a meghirdetett keretösszeg több mint fele - közölte a Budapest Bank.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet 1600 kis- és középvállalkozás megkérdezésével készített kutatása szerint e vállalkozások csaknem 20 százaléka adott be legalább egy pályázatot eddig a jelenlegi uniós ciklusban. Az EU támogatásokból finanszírozott

projektek elindításának köszönhetően a cégek átlagban mintegy 11 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak.

A bank adatai szerint a kombinált termékekre pályázó vállalkozások összes forrásigényének csaknem 40 százaléka, mintegy 100 milliárd forint - aminek több mint a fele hiteligény - az elmúlt egy évben az MFB Pontok 5 százalékát üzemeltető Budapest Bankhoz érkezett.

A forrásigények döntő többsége a 200 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozástól jött.

A legnagyobb érdeklődést a gyártó cégek mutatták az uniós konstrukciók iránt: a Budapest Banknál tőlük érkezett a forrásigények 55 százaléka - közölte a hitelintézet.

Az év végéig akár ki is merülhet a keret

A felmérés szerint a cégek 20 százaléka rendelkezik beruházási tervvel a következő évre, közülük 25 százalék venne igénybe valamilyen uniós forrást. Ez alapján a szakértők szerint a vállalkozások számára kiírt keretek akár ki is merülhetnek az év végéig.

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a vállalkozások számára rendelkezésre álló források döntő többségét,

500 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatásokkal összekötött kombinált pályázatok segítségével helyezik ki az MFB Pontokon keresztül.

Ezek a programok a vállalkozások fejlesztési igényeit szinte teljeskörűen lefedik: lehetőséget nyújtanak többek között kapacitásbővítő beruházásokra, élelmiszeripari középvállalkozások komplex beruházásainak megvalósítására, komplex energetikai fejlesztésekre, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatására.