Hatalmas a különbség a férfiak és nők fizetése között

Carolyn McCall
EasyJet CEO Carolyn McCall speaks during an interview at the airline's headquarters at Luton airport, north of London, on February 10, 2016. Europe's airline sector is on course for further consolidation, while the region offers "massive opportunities" for growth, according to Carolyn McCall, chief executive of British budget airline EasyJet. / AFP PHOTO / LEON NEAL / TO GO WITH AFP STORY BY BEN PERRY
Vágólapra másolva!
A legnagyobb vállalatok vezetői között jelentős a nemi egyenlőtlenség. Míg a cégek élén 94 férfi van, addig nőből csupán hat van. Egy új jelentés csak olaj a tűzre a nemi egyenlőtlenségek vitájában, a fizetések között is óriási a szakadék.
Vágólapra másolva!

2016-ban a nyilvános adatok alapján a száz legnagyobb angol cég férfi vezetői átlagosan 4,7 millió fontot kerestek, szemben a női vezetőkkel, akik csak 2,6 millió fontot – áll a High Pay Center és a Chartered Institute of Personnel and Development jelentésében.

A jelentés emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség a vállalatvezetésben is megfigyelhető, a 100-as listán csupán 6 nő szerepel.

– jegyzi meg a jelentés, ahol nyolc vezetőnek is David a neve.

Carolyn McCall az easyJettől Forrás: AFP/Leon Neal

A jelentést a korábban a BBC által közzétett fizetési lista publikálása, és az abban megtalálható nagymértékű női és férfi fizetések közötti különbség indukálta.

A legmagasabban fizetett nő Alison Cooper, az Imperial Brands dohánynagyvállalat vezérigazgatója, aki 2016-ban 5,5 millió fontot kapott. Liv Garfield, a privatizált Severn Trent vezetője a második, ő 2,4 millió fontot keresett tavaly. Carolyn McCall az easyJettől, Alison Brittain a Whitebreadtől, és Moya Greene a Royal Mailtől mindössze 1,5 millió font körül keres.

A lista 10 legmagasabb fizetéssel rendelkező mindegyike férfi volt, Sir Martin Sorrell a WPP reklámkonglomerátumtól 48 millió fontot keresett, Ben van Beurden a Shelltől pedig 6,9 millió fontot kapott 2016-ban.

Sajnálatos módon nem meglepőek ezek a számok, ez egy olyan mintázat a gazdaságunkon belül, ami megmutatja, hogy a nőket kizárták a legmagasabb munkahelyekről, valamint sokkal kevesebb fizetést is kapnak – mondta Jemima Olchawski, a Fawcett Társaság politikai vezetője.

CEO Cég 2016 2015
Carolyn McCall easyJet 1 465 000 font 6 198 000 font
Alison Cooper Imperial Brands 5 538 000 font 3 582 000 font
Moya Greene Royal Mail 1 529 000 font 1 522 000 font
Liv Garfield Severn Trent 2 433 000 font 2 098 000 font
Alison Brittain Whitebread 1 490 000 font n/a
Veronique Laury Kingfisher n/a 1 505 000 font
Átlag 2 491 000 font 2 981 000 font

A jelentés megemlíti, hogy a tavaly előtti fizetésekhez képest előrelépés történt, köszönhetően annak, hogy a cégvezetők fizetését meghatározók albizottságokban több nő tűnt fel. 2016-ban 8 százalékkal nőtt a nők száma a legfelső vállalati rétegekben, ami a kormány általi nyomásnak is köszönhető.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint 2016-ban az összes brit alkalmazott között a nemek közötti bérszakadék 18,1 százalékos volt, ami a millennium idején 26 százalékos volt. De a nők továbbra is súlyosan alulreprezentáltak a magasabb fizetőképességű állásokban.

A Financial Times újságírói például sztrájkot terveznek, mivel a médiacsoporton belül 13 százalékos a nemek közötti bérszakadék.

A Nikkei pedig nemrég bejelentette, hogy támogatni fogja az újságírók sztrájkját, amennyiben a cég 2020-ig nem számolja fel a nemek közötti bérkülönbségeket.

A Financial Times nem az egyedüli megkülönböztető cég, de úgy véljük, hogy a fizetési különbségek áthidalása történelmi jelentőségű lehet” – nyilatkozta Steve Bird, a Financial Times Nemzeti Újságírói Szövetségének a vezetője.

Financial Times lapja Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Az idei évtől minden olyan szervezetnek, ami több mint 250 alkalmazottat foglalkoztat, közzé kell tennie és jelenteni kell a nemek közötti bérszakadékról szóló konkrét adatokat.