Korunk milliárdosai a világ megmentői lehetnének

Alibaba, tőzsde, címlapi 2:1
Jack Ma, founder and chairman of Alibaba.com, gives a thumbs up to the press at the Hong Kong Stock Exchange, 06 November 2007. Shares in Chinese online marketplace Alibaba.com opened 06 November to huge demand in Hong Kong rising 124 percent from the initial public offering (IPO) price in early trading. AFP PHOTO/MIKE CLARKE
Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabb emberei vissza tudnák fordítani az országuk által okozott természeti károkat, ha feláldoznák a vagyonuk egy részét. Mindössze két olyan ország van a leggazdagabb 44 között, aminek első számú milliárdosa nem tudná megoldani ezt a problémát.
Vágólapra másolva!

Érdekes cikket írt a Bloomberg az úgynevezett Robin Hood Indexről, ami azt mutatja meg, hogy a gazdagok vagyona miképp tudná megmenteni az országokat.

Kína első számú milliárdosának Jack Ma-nak, meg kéne dupláznia a vagyonát ahhoz, hogy országa széndioxid-kibocsájtását a nullára csökkentse,

míg a Brazil befektető Jorge Lemann, mindössze a vagyona 2 százalékával marad el ettől. Bill Gates 90 milliárd dollárja viszont bőven elég lenne országának megtisztítására, és még több mint 50 milliárd maradna a bankszámláján.

Mi több, két évig tudná fizetni az Egyesült Államok és a szomszédos Kanada és Mexikó számláját is.

Bill Gates, a világ leggazdagabb embere Forrás: AFP/Justin Tallis

A világ milliárdosainak vagyonának ekkora részére lenne szükség országai egy éves megtisztítására:

  • Jack Ma, Kína - 218%
  • Jorge Lemann, Brazília - 102%
  • Leonid Mikhalson, Oroszország - 78,9%
  • Mukesh Ambani, India - 74,1%
  • W.G Weston, Kanada - 44,6%
  • William Gates, USA - 43,8%
  • Tadashi Yanai, Japán - 42,7%

A leggyorsabban fejlődő országok is hozzáteszik részüket a globális felmelegedéshez, azonban Oroszország és India leggazdagabb emberének bőven maradna pénze az után is, hogy megmentette országát a szennyezéstől.

Nagy probléma, hogy a szén-dioxid-adó nem állítja meg a szennyezést és több vállalat is megússza, ha túllépi a kiszabott határt.

A szennyezés csökkentésére nagyobb erőfeszítéseket kell tenni Forrás: Pixabay

Az európai országok közül Svédországot lenne a legegyszerűbb megtisztítani. Az ország a régión belül az egyik leginkább környezetbarát. A legsikeresebb svéd cég az IKEA vezetője Ingvar Kamprad pénzéből

150 évig lehetne tisztán tartani Svédország levegőjét.

Kína a világ legszennyezettebb országai közé tartozik. A levegő szennyezettsége a legtöbb városban az egészségügyi határérték többszöröse. Sanghajban a folyók vízének 53 százalékát semmilyen célra nem szabad felhasználni. Pekingben a víz 40 százaléka használhatatlan, Tiencsinben pedig csak a víz 4,3 százaléka iható.

A szmog a nagyvárosok egyik legnagyobb problémája Forrás: AFP/Leon Neal

Ennek az egyik fő kiváltó oka, hogy a kormány nem tesz kellő lépéseket annak érdekében, hogy a vállalatok betartsák a szabályokat, a legtöbb súlyos esetet pedig a szőnyeg alá söprik. Az utóbbi években a helyzet valamivel jobb lett, de a számok továbbra is távol állnak az ideálistól.

A gyárak 2015-ben 3,78 milliárd köbméter szennyezett vizet pumpáltak vissza a folyókba.

A Times magazin értesülései szerint a légszennyezés állhat minden harmadik Kínai haláleset mögött.

A 2013-ban a 3 millió vizsgált haláleset 31,8 százaléka bizonyítottan a szmoghoz köthető.

A Nemzetközi Energetikai Ügynökség kutatása szerint az élettartalom Kínában 25 százalékkal csökkent a légszennyezés miatt.