A diákmunkák órabére 733 forintnál kezdődik

Pokol Flóra diák diákmunkás dolgozik ékszer főiskolás gyűrű hallgató HASZNÁLATI TÁRGY HÉTKÖZNAPI körömlakk MŰSZAKI ESZKÖZ ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY telefon telefonál toll
Nyíregyháza, 2013. július 22. Pokol Flóra főiskolai hallgató, diákmunkás logisztikai feladatokat intéz telefonon a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán 2013. július 22-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a válság előtti szintre emelkedett a diákmunka piaca, a felsőoktatással járó nagyobb költségek miatt egyre élénkebben keresik a tanulók a munkavállalási lehetőséget. A német Hübner cégcsoport rendszerellátóként közlekedéstechnikai és gyógyászati ágazatok számára gyárt gumi és műanyag alapanyagú termékeket. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Pénzügyi, sokszor szakmai ismeretek nélkül mennek nyári munkára a fiatalok. Jellemzően fogyasztási cikkekre, szórakozásra költik a keresetüket, de nem ritka, hogy a gyerekek a szüleiket akarják tehermentesíteni - derül ki a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezőinek körkérdéséből.
Vágólapra másolva!

Az iskolaszövetkezetekbe idén kétszer annyi 18 év alatti jelentkezett, mint tavaly ilyenkor. Jelenleg 800-1000 forintot keresnek óránként, és mindannyian úgy látják, hogy könnyebb lett diákként elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

„Akkoriban jött ki az első MP3-as discman és nagyon akartam egy olyat. Elmentem árufeltöltőnek az egyik áruházlánchoz, hogy összeszedjem rá a pénzt. Az első nap végén azt hittem, nem bírom ki, leszakadnak a lábaim. De végigcsináltam, mert akartam azt a lejátszót.

– mesélte a MŰISZ egyik diákmunkása Másody Szabolcsnak, az iskolaszövetkezet munkatársának, aki szerint a diákmunka révén a fiatalok megtanulnak a pénzzel bánni.

A 18 év alatti fiatalok sokszor nincsenek tisztában a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakkal,

ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy magabiztosan léphessenek ki a munkaerőpiacra.

Ez abban gyökerezhet, hogy jellemzően nem része az iskolai tananyagnak a pénz világa. Ezért rendezzük meg immár hét éve a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőt - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. A visszajelzésekből az derül ki, hogy a versenyzők sokkal tudatosabban beosztják a pénzüket - tette hozzá.

Van, ahol elengedhetetlen némi szaktudás, MTI Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila

A diákbérek a mindenkori minimálbérhez igazodnak, ami jelenleg bruttó 733 forint óránként.

A legtöbb iskolaszövetkezetnél a minimálbéres pozíció esetében nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással, általában bruttó 750 és 800 forint közötti órabért lehet keresni.

A hétvégi munkavégzést pótlék illethet, így akár 50 vagy 100 százalékkal több bérrel lehet kalkulálni.

Amikor a munka igényel bizonyos kiemelkedő kompetenciákat,

akár 1200 forint bruttó bér is elérhető óránként,

szakmai munkák esetén az alapbér már bruttó 1100 forinttól indul.

Mérnök-informatikus, PHP fejlesztő, fordítói pozíciókban az órabér 1500 és 2000 forint között mozog – mondta Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke.

Néha kemény a meló, MTI Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila

Vannak olyan munkalehetőségeink, amikhez nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással. Például ilyenek a bolti kisegítői, pénztáros, raktáros, gyorséttermi pozíciók – tette hozzá a szövetkezet vezetője.

Bizonyos kompetenciák nélkülözhetetlenek a hatékony munkavégzéshez

a host/hostess, rendezvény kisegítői vagy call centeres pozíciók betöltéséhez.

Szakmai munkák esetén kifejezetten előfeltétel valamiféle szaktudás vagy idegen nyelv magas fokú ismerete, ilyen pozíciók például a HR asszisztens, marketing asszisztens, pénzügyi asszisztens.

Az euDIÁKOK tavaly végzett egy kutatást, amiben a fiatalok motivációs faktorait mérték fel, ez azt is megmutatta, hogy mire költik a megkeresett jövedelmet. Hat nagyobb kategória különült el:

  • ruha,
  • utazás,
  • szórakozás (mozi, koncert, fesztivál),
  • könyv,
  • elektronikai termékek,
  • megtakarítás,

de emellett többen megnevezték célként a szülők tehermentesítését is.

Van, aki mindennél fontosabbnak tartja, hogy már a diák évei alatt elkezdje a karrierje építését, vannak olyanok is, akik ugyan komoly tanulmányokat folytatnak, de szeretnek kikapcsolódni munka közben, így egy bolti kisegítői vagy rendezvényes munkát választanak.