Felháborító összegeket keresnek az angol rektorok

Bentley Continental GTC Mansory
Vágólapra másolva!
Megéri egyetemi rektornak lenni Nagy-Britanniában, hiszen az egyetemek vezetőinek hatalmas a fizetése. Azonban a kormány, az egyetemi szövetségek és a diákcsoportok sem nézik jó szemmel a kirívó összegeket. A boltoni egyetem rektora saját fizetésével mutatott példát.
Vágólapra másolva!

Az angliai egyetemi rektorokat rengeteg támadás éri magas fizetésük miatt. Ez azért történik, mert kiderült, hogy az

egyetemisták átlagosan 9 ezer font tandíjat fizetnek évente,

míg Angliában a rektorok átlagos fizetése 2016-ban elérte a 280 ezer fontot.

Ez átszámolva 95 millió forint.

Az angol diákok a legeladósodottabbak a nyugati világban, és két harmaduk sosem lesz képes visszafizetni kölcsönét – írja a Financial Times.

Ugyan a kormány, az egyetemi szövetségek és a diákcsoportok mind úgy érzik, hogy az egyetemek erősen túlfizetik a rektorokat, de az állam tehetetlen, hiszen az egyetemek önálló intézmények.

A diákok helyzete nem egy Forrás: 123rf

George Holmes, a Bolton Egyetem rektora úgy gondolja, hogy az egyetemeknek nem szabadna rejtegetniük a vagyonukat, és a diákok inkább tanuljanak sikeres emberektől, mint sikertelenektől. A rektor azt is mondta, reméli, hogy miután a diákok megszerzik diplomájukat, jól fizető munkát fognak találni maguknak.

Holmes, aki hétköznapjain egy Bentley Continentalt vezet és jachtja is van, évente 200 ezer font fölött keres,

és szerinte nem szabadna az egyetemi rendszerben dolgozók fizetését a civil fizetésekhez mérni. Ennek oka, hogy a dolgozók fizetésének nagy részét a diákok által befizetett tandíj teszi ki:

- mondta.

Holmes hozzátette, hogy az angliai kollégai jóval kevesebbet keresnek külföldi társaikhoz képest. Egy ausztrál rektor akár 1 millió ausztrál dollárt is hazavihet évente, aki a Yale-en dolgozik az 1,2 millió dollárt keres, míg az Oxfordon "csak" 300 ezer dollár a fizetés.

- érvelt.

Sally Hunt az Egyetemek és Főiskolák Szövetségének titkára úgy véli, hogy az elvándorlás kérdése fel van fújva. A szövetség álláspontja szerint a fizetéseknek ésszerűeknek kell lenniük, hogy jól képzett dolgozókat tudjanak alkalmazni, de a jelenlegi bérek túlzóak.

Az Oxford egyetem impozáns épülete Forrás: Oláh Róbert

Holmes professzor, aki a rektori állást 2016 óta tölti be úgy gondolja, hogy teljes mértékben megérdemli a fizetését.

Az iskola bevétele az ő irányítása alatt 43,8 millió fontról 47,3 millióra nőt.

Ezt úgy érte el, hogy törölte a népszerűtlen kurzusokat és helyettük újakat indított. Továbbá ő felügyelte azt a 82 millió fontos beruházást, amelynek révén új épületeket húzott fel az egyetem részére.

A rektor szerint a szakmában dolgozók megérdemlik a fizetésemelést, és ezt csak úgy lehetne elérni, ha magasabb tandíjakat szednének a felsőoktatási intézmények.

Fordul a kocka

A Financial Timesszal készített interjúja másnapján Holmes üzenetet küldött, hogy fizetéskorlátozást vezet be a saját magára, és minden olyan emelést amit a következő 3 évben kapna, azt a diákok tanulmányainak megsegítésére adományozza majd.

A hasonló gesztusok alátámasztják azt, hogy az üzenet lassan kezd célba érni,

és a rektorok belátják, fizetésük tényleg meghaladja azt az összeget ami jogosan járna nekik.

A diákok továbbra is hatalmas nehézségek árán tudják csak kifizetni a tandíjat, ami a közeljövőben tovább nőhet, az egyetemi alkalmazottak pedig küzdenek az egyre növekvő megélhetési költségekkel. Ez azt vetítheti előre, hogy a rektoroknak járó hatalmas fizetések hamarosan csökkenhetnek.