Szinte pár nap alatt elkapkodják a panellakásokat

Budapesti lakáspiac, alacsony ingatlanárak, sok eladó lakás, Szent István-bazilika
Vágólapra másolva!
Az év első hét hónapjában átlagosan száz nap alatt keltek el a társasházi tégla lakások Budapesten, öt nappal több kellett vidéken - derül ki az Otthon Centrum körképéből. A panelek ennél gyorsabban mentek el, Budapesten 72, vidéken 75 nap alatt.
Vágólapra másolva!

A leggyorsabban, alig pár nap alatt a budapest belvárosi, legfeljebb 20 millió forint értékű, minimum egyszobás, konvektoros lakások mentel el 2017 első hét hónapjában. A lezárt tranzakciók közül a leghosszabb ideje vevőre váró ingatlan egy XVII. kerületi 165 négyzetméteres családi ház, amelyet 39 millióért hirdettek meg.

Ezért az összegért már belváros legkedveltebb részein is vásárolható ingatlan.

Vidéken is akadt példa nehezen eladható ingatlanra: egy jó állapotú, gázfűtéses, háromszobás bagi családi házat, amelyet kevesebb mint tízmillió forintért hirdetett a tulajdonosa, és Győr agglomerációjában található 5,5 millióért elkelt másfélszobás megújuló energiával működő családi házat egyaránt majd három évig árulták a tulajdonosok.

A belváros a legdrágább Forrás: MTI/Jászai Csaba

Míg 2013-ban a használt társasházi tégla lakások átlagos értékesítési ideje országosan 150-170 napot vett igénybe (Budapesten csak 123 napot), 2015-ben pedig az érték 102-108 napra csökkent (Budapesten 83 napra). Ehhez képest 2016-ban, ha kis mértékben is, de nőtt az átlagos értékesítési idő, ami összefügg a jelentős áremelkedéssel is. 2017 első hét hónapjában a használt téglaépítésű társasházi lakások átlagos értékesítési ideje 102 nap, fővároson kívül 105 nap, ezen belül a nyugati országrészben 108 nap, a keletiben 103 nap volt.

Budapesten az átlagos értékesítési idő 100 nap, Pest megyében 94 nap.

A panellakásoknál országosan, átlagosan 74 nap, fővároson kívül 75 nap, ezen belül a nyugati országrészben 75 , a keletiben 76 nap volt az eladási idő. Budapesten 72, Pest megyében 66 nap. A családi házak értékesítési ideje még mindig bő fél év, átlagosan 192 nap, ami tavalyhoz képest négy nappal kevesebb és a fővároson kívül mindenhol tovább csökkent az idei évben. A fővárosban a legrövidebb az értékesítési idő 174 nap.

A nyugati országrészben 189, míg Pest megyében és Kelet Magyarországon közel 200 nap ez az érték.

Illusztráció Forrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers