Megvan, hogy mi okozhatja a következő világválságot

dollár yuan pénz usa kína
HUAIBEI, CHINA - JULY 26: (CHINA OUT) An employee counts money at a branch of Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) on July 26, 2011 in Huaibei, Anhui Province of China. According to the China Foreign Exchange Trading System, The Chinese currency, Renminbi (RMB), Tuesday rose 33 basis points from previous trading day to a record high of 6.4470 against the U.S. dollar. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A szakértők egyre többször riogatnak egy esetleges gazdasági válság kirobbanásával. Ebben a témában vannak pesszimistább és optimistább hangok is, abban viszont a többség egyetért, hogy ha Kínában továbbra is úgy haladnak a dolgok, ahogy most, akkor annak nem lesz jó vége.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaság továbbra is szépen teljesít a méretéhez képest. A kínai GDP-növekedés a hivatalos adatok szerint 6,9 százalékos,

és az elemzők a gazdaság 4-5 százalékkal bővülését várják.

A jól kinéző számok mögött viszont hatalmas adóság áll.

A CNBC szerint Kína államadósága 2017 első negyedévében új rekordot döntött,

így az már a kínai GDP háromszorosa.

Szemléltetésképpen, a kínai adóság akkora, hogy ha egydolláros bankjegyekre váltanánk, több mint 17 ezerszer érné körbe a Földet, vagy 1,31-szor tehetnénk meg a Föld és a Hold közötti utat.

Óriási Kína adóssága Forrás: VCG via Getty Images/2011 ChinaFotoPress/Chinafotopress

Ezekből az arányokból a szakértők arra következtetnek, hogy a kínai árnyékbank-rendszer jóval nagyobb, mint azt korábban hitték.

A People's Bank of China kimutatása szerint a mérlegen kívüli hitelezés korábbi becsléseknél sokkal magasabb, és 2016-ban több volt mint 200 ezer milliárd jüan.

Mik azok az árnyékbankok?

A Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Board – FSB) definíciója szerint az árnyékbankrendszer a rendes bankrendszeren kívüli szervezetek és tevékenységek bevonásával történő hitelközvetítés rendszer, amely a globális pénzügyi rendszer egészében megkönnyíti a hitelek létrehozását. Az árnyékbankok nem tartoznak a betétgyűjtő hitelintézetek közé, ezért mentesülnek a szigorú tőkemegfelelési és átláthatósági szabályozás alól.

A kínai kormány folyamatosan próbálja nagyobb ellenőrzés alá vonni az árnyékbankokat, és ez az idei évben valamennyire sikerült is. Azonban hiába lassult a kínai árnyékbank szektor növekvése az erősebb felügyeletnek köszönhetően, a jelenlegi állapot sem fenntartható.

Hszi Csin-ping, Kína miniszterelnöke folyamatosan próbálta visszaszorítani a hitelezést az állam irányítása alatt álló intézményekben, viszont a árnyékbankokat nem képes irányítani,

itt a hitelezés továbbra is nagy mértékben zajlik.

Sok lehet a nyom nélküli pénz Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A kínai árnyékbankok szektorában minden bizonnyal a gazdasági válsághoz hasonló buborék fújódik, amelynek kockázatait nem lehet megbecsülni, mert a pontos adatok ismeretlenek.

A kockázatot növeli, hogy a kínai árnyékbankokban hitelt felvevők többsége úgy gondolja,

hogy baj esetén az állam megmenti őket.

Azonban ha az emberek fizetésképtellené vállnak, akkor egyre több árnyékbank válhat működésképtelenné. Ez a buborék kipukkadásához vezethet, és ha a rendszer összeomlik, akkor azt mindenki érezni fogja.