Augusztus végén már próbaüzembe kapcsolnak a napelemek

napelem, Szil, beruházás
Hamarosan napelemek gyűjtik az energiát a szili háztartások számára is
Vágólapra másolva!
Az engedélyt kapott magánberuházásban 2200 napelemtáblát helyeznek el a csornai járásban lévő Szil településén. A németországi napelem-rengetegek látványa adta a végső lökést a beruházónál ahhoz, hogy három évvel ezelőtt megkezdődjön a tervezés.
Vágólapra másolva!

A Presztízs-díjas vállalkozó, Kaproncai Ferenc áll a szili naperőmű mögött. A beruházásában megvalósuló napelem-farm a vállalkozó szülőföldjén épül. A létesítmény az első lehet a Szil határába tervezett befektetések sorában, ahol a jövőben az elképzelések szerint ipari park is létesülhet.

Lokális kezdeményezés és hasznosulás

Az már a tervezési szakaszban világossá vált, hogy az erőmű a kiválasztott lokációtól némileg délebbre telepítve, nagyságrendileg 5-10 százalékkal nagyobb termelést produkált volna. Kaproncai személyes, lokális identitástudata volt az, amely az üzletemberi gondolkodást részben felülírta, és így Szil településnél kezdődhetett meg a kivitelezés. Ha minden rendben halad, augusztus végén megkezdődhet a tesztidőszak, melynek sikere esetén

október folyamán már élesben termelhet energiát a helyi háztartásoknak az új magyar naperőmű.

Hamarosan napelemek gyűjtik az energiát a szili háztartások számára is Forrás: Pixabay

A szili naperőmű a megyében a második ilyen létesítmény lesz, 250-300 háztartást szolgál ki villamos energiával. A beruházó 66 millió forintot saját tőkéjéből fektet a projektbe, további 150 millió forint kamatmentes kölcsönként érkezett a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív programból. A fejlesztéssel a település és a beruházó nem titkolt célja, hogy további befektetőket vonzzon a környékre.