Valami nagyon furcsa történik Kanadában

Billy Bishop Toronto City Airport, Kanada
Vágólapra másolva!
Mintegy 47 éve nem látott különbség állt be a kanadai ingatlanárak és a bérleti díjak között. Ez pedig arra utal, hogy a közeljövőben vagy az ingatlanok árai kezdhetnek el szakadni, vagy a bérleti díjak indulhatnak radikális emelkedésnek.
Vágólapra másolva!

Egyre fokozódó emelkedést mutat Kanadában az úgynevezett lakásár/bérleti díj ráta az OECD adatai alapján. A helyzet mára annyira súlyos lett, hogy a két érték közti eltérés 47 éves csúcsra futott – írja a Business Insider.

A ráta azért bír kiemelkedő szereppel, mert ez az egyik legfontosabb gazdasági indikátor, amely megadja egy ingatlanpiac értékét. Az egy éves időtartamra vonatkozó mutató abban is segíti a lakosságot, hogy eldöntse, mi éri meg jobban: vásárolni vagy bérelni.

Árak és bérek

Az adatok értelmezése azonban egyáltalán nem egyszerű. Azt kell ugyanis megfigyelni, hogy a számok mikor kezdenek el eltérni a bázistól. Ha a ráta gyors csökkenésnek indul, akkor a bérlés lényegében pénzkidobás. Ebben az esetben az várható, hogy az ingatlanárak izmosodni fognak vagy a bérleti díjak kezdenek gyengülni.

Fordított esetben,

ha az index túlságosan gyorsan emelkedik, a bérlés éri meg jobban anyagilag.

Értelemszerűen, ha ez a forgatókönyv valósul meg, kilátásba kerül a bérleti díjak fokozódása vagy az ingatlanárak csökkenése.

Furcsa képet mutat a kanadai ingatlanpiac Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Charles Knox

Mindazonáltal

a bérleti díjak lendületes erősödéséhez arra is szükség van, hogy legyen egy megfelelő bérszínvonal a gazdaságban, amely ezt támogatja.

Vagyis a ráta önmagában még nem jelzi egyértelműen az árak elmozdulásának pontos irányát, ehhez látni kell, milyen bérkörnyezetben indul emelkedésnek vagy csökkenésnek a mutató.

Izgalmas jövő

Az OECD számai azt mutatják, hogy Kanadában az ár/bérleti díj ráta elkezdett nagyon gyorsan emelkedni. Az idei második negyedév végére az index elérte a 141,3 pontot, ami 3,59 százalékos izmosodás az egy negyedévvel korábbi szinthez képest. Ha pedig ezt az értéket összevetjük az egy évvel korábbi negyedéves adattal, már igen masszív, 23,2 százalékos erősödést láthatunk.

Összevetésképpen, 2007 első negyedéve és 2016 második negyedéve között a mutató mindössze 23,5 százalékos emelkedést mutatott.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy év felfutása egyenértékű a megelőző 9 év teljesítményével.

A fentiek alapján a nagy kérdés, hogy végül az ingatlanárak indulnak majd csökkenésnek, vagy a bérleti díjak kezdenek emelkedni? Noha egyes adatok már arra utalnak, hogy bizonyos helyeken – például Torontóban – a bérleti díjak már elkezdtek növekedni,

az egyelőre nem teljesen világos, hogy a jövedelmek elég gyorsan fokozódnak-e ahhoz, hogy támogassanak egy ilyen lendületes bérleti díj emelkedést.

A folyamat végeredménye tehát egyelőre nem világos, de a jelenlegi helyzet alapján elég izgalmas mozgások várhatók a jövőben a kanadai ingatlanpiacon.