Hétfőtől nem lehet fizetni a régi bankjegyekkel

MNB új bankjegy sajttáj és bejárás Dr. Gerhardt Ferenc
Vágólapra másolva!
A legkorszerűbb műszaki jellemzőkkel látták el az új 2000 és 5000 forintos bankjegyeket, ezzel biztosítva tartósságukat - mondta Pataki Tibor, a magyar nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatója.
Vágólapra másolva!

A 2000 és 5000 forintos bankjegyek lecserélése nemcsak azért volt fontos, mert elhasználódtak, hanem a technikai fejlődés is közrejátszott benne. Hiszen a papírpénzeket kezelő automaták miatt a bankjegyek korszerűsítésére is szükség van - mondta Pataki Tibor.

Bal oldalon a régi bankjegyek, jobb oldalon pedig az új bankjegyek láthatóak Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az MNB két lépésben tervezi bevezetni az új bankjegyeket, mégpedig első lépésben rendeleti úton törvényes fizetőeszközzé válnak, majd egy 4-6 hónapos szünet után forgalomba is kerülnek, így az automaták üzemeltetői is át tudják állítani készülékeiket a bankjegyek fogadására.

MNB új 5000 forintos bankjegy Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Jövő hét hétfőn kerül kivonásra a régi 2000 és 5000 forintos bankjegy, így tehát hétfőtől nem lehet velük fizetni. Viszont a bankok három évig, a jegybank pedig még húsz évig térítésmentesen kicseréli azokat.

Magyarországon egyszerre körülbelül 450 millió bankjegy van forgalomban 4300 milliárd forint értékben, a jegybank évente 40-60 tonna készpénzt cserél le. Persze a pénzbevonás sosem száz százalékos, mert sokan – akár turisták is - elteszik emlékbe a bankjegyeket vagy megfeledkeznek róluk, így a jegybankhoz a mai napig kerülnek cserére kilencvenes években kivont bankjegyek is – mondta az igazgató.