Kína teljesen meghódítja Afrikát

4 varázslatos úti cél házassági évforduló ünnepléséhez Utazás Afrika Tanzania
Vágólapra másolva!
A kínai vállalatok óriási lelkesedéssel figyelik az afrikai technológiai piacok folyamatos erősödését. A világ második legnagyobb gazdaságának cégei ugyanis igencsak aktívan terjeszkednek és fejlesztenek a fekete kontinensen.
Vágólapra másolva!

Miközben számos afrikai ország kétszámjegyű gazdasági növekedést produkál, a kínai technológiai társaságok hatalmas lendülettel és étvággyal vesznek részt a kontinens fejlődésében. A kínai cégek terjeszkedése az elmúlt 4-5 évben kezdődött, és most már ott tartunk, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának cégei mindenhol jelen vannak – mondta a CNBC-nek Ignio Gagliardone, a dél-afrikai University of Witwaterstand professzora.

A kínai vállalatok azonban erősen súlyoznak az afrikai kontinensen – tette hozzá a szakértő.

Etiópiában például lényegében Kína az egyetlen játékos a piacon,

ahogy az országból érkező beruházások 2012-ig 3 milliárd dollárt tettek ki.

Nem kérdeznek, csak üzletelnek

Mindazonáltal a világ második legnagyobb gazdasága nem csupán Kelet-Afrikában terjeszkedik a szektorban. Kína cégei ott vannak Egyiptomban, Marokkóban és Dél-Afrikában is.

A kínai cégek lecsapnak az afrikai lehetőségekre Forrás: AFP/Liu Jin

A kínai „hódítás" hátterében jelentős részben az áll, hogy a kínaiak sokkal olcsóbb alternatívákat kínálnak amerikai, vagy európai versenytársaiknál.

Ráadásul az afrikai vállalatok igencsak kedvelik a kínai cégek üzletkötési stílusát, melynek része, hogy „nem kérdezünk semmit"

– hangsúlyozza Gagliardone.

A kínai-afrikai technológiai történet egyébként két évtizede vette kezdetét, amikor a ZTE kínai telekommunikációs óriás terjeszkedni kezdett. Őt követte a Huawei, amely hasonló szolgáltatásokkal lépett be a piacra.

Mindenki nyer a hódítással

A kontinens mindemellett igen szépen profitál a kínai jelenlétből. A cégek ugyanis jelentősen

támogatják az afrikai telekommunikációs infrastruktúra fejlődését, de ezzel párhuzamosan együtt dolgoznak helyi vállalatokkal, kutatóintézetekkel, valamint kormányokkal is.

Mi több, a McKinsey júniusi elemzése szerint a kínai társaságok igen nagy részben építenek a helyi innovációra. Ennek eredményeként a társaságok közel fele vezetett be új terméket vagy szolgáltatást az afrikai piacon, és több mint harmaduk mutatott be új technológiát.

A kínai cégek ezzel együtt erősen diverzifikált tevékenységeket végeznek Afrikában. Mára elmondható, hogy ott vannak a műsorszóró hálózatok, az adatközpontok, illetve az okostelefon értékesítések területén is.